Tíz emberből kilenc nem olvassa el: 6 figyelmeztetés a gyógyszereken, amin az életed is múlhat

Nem véletlenül mellékelnek a gyógyszerek mellé betegtájékoztatót, hiszen a leírás olyan információkat tartalmazhat, amik akár életbevágóak is lehetnek. Összeszedtük, mire kell figyelnie annak, aki orvosságot szed – ezt a 6 dolgot soha ne felejtsük el!

1. Éhgyomorra nem ajánlatos gyógyszert bevenni

A legtöbb gyógyszert étkezés után kell bevenni. A patikusok, orvosok és a betegtájékoztatók nem véletlenül hívják fel a figyelmet erre; a gyógyszerek ugyanis vagy növelik a gyomorsav-elválasztást, vagy közvetlenül károsítják a gyomornyálkahártyát, de az is előfordulhat, hogy a gyomorsav az, ami csökkenti az orvosság hatékonyságát. A nem szteroid gyulladáscsökkentőknek (NSAID) – mint amilyen az ibuprofen is –, amik gyulladáscsökkentő hatásuk mellett általában a lázat is leviszik, például nagy szükségük van egy kis zsírra ahhoz, hogy fel tudjanak szívódni, és kifejthessék hatásukat.

2. Bizonyos készítmények fényérzékenységet okozhatnak

Nyáron mindenképpen érdemes elolvasni a betegtájékoztatót, nem szerepel-e benne, mennyi ideig lehet biztonságosan tartózkodni a napon, bizonyos készítmények ugyanis fényérzékenységet okozhatnak. Komoly dologról van szó, sok esetben már 15 perc napfürdőzés után égő, viszkető érzés jelentkezik, és nem ritka a fájdalmas hólyagok, ekcémás, csalánkiütéses tünetek kialakulása sem. A gyógyszerek következtében kialakuló fényérzékenységnek két formája van: a fototoxicitás és a fotoallergia. Előbbi esetében a gyógyszer és az UV-sugarak egy időben történő találkozása kellemetlen bőrtünetekhez vezet, a másodiknál inkább immunológiai válaszkészségről van szó; azoknál jön létre, akiknél előzőleg már túlérzékenység alakult ki a gyógyszerben lévő hatóanyaggal szemben.

Fényérzékenységgel járhatnak többek között a cukorbetegségre felírt bizonyos készítmények, az antibiotikumok, a vízhajtók, a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek, a ritmuszavarok elleni szerek amiodarone hatóanyagai, illetve a kemoterápia során alkalmazott és egyes pszichiátriai orvosságok is.

3. A glycyrrhizinnel vigyázni kell

A magas vérnyomás kezelésére világszerte leggyakrabban használt gyógyszernek, a hidroklorotiazidnak (HCTZ) a betegtájékoztatóján mindig ott van a figyelmeztetés, hogy szigorúan tilos együtt fogyasztani glycyrrhizin-tartalmú termékekkel. Az anyag kémiailag a triterpenoid szaponinok közé tartozik, kb. ötvenszer édesebb, mint a szaharóz; ennek köszönhető a fekete édesgyökér édes íze, ezt használják bizonyos édesítőkben és teákban is. Kutatások szerint a glycyrrhizin azért veszélyes, mert lecsökkenti a kálium szintjét a testben, ezzel pedig súlyos arrhythmiát, szívritmuszavart okoz.

Fotó: theunboundedspirit.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!