Egészség

Zacher Gábor szerint a két oltás már semmit sem ér

Zacher Gábor felvette a koronavírus elleni védőoltás negyedik dózisát is. Azt is elmondta, tapasztalata szerint milyen tünetekre számíthatnak az omikronnal megfertőződő oltottak.

Rizikócsoportba tartozik

Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa pénteken megkapta a negyedik koronavírus elleni oltását. A Portfolio megkeresésére azt mondta, hogy enyhe izomfájdalommal, kisebb hőemelkedéssel, pár óra után túl volt az oltás hatásain. „60 év felettiként már rizikócsoportba tartozom, de mivel Covid-osztályon is dolgozom, és mentőzöm is, fontosnak tartottam 5 hónappal a 3. oltás beadatása után, hogy most a negyediket is felvegyem” – ecsetelte döntése okait a doktor.

Más orvosok is hasonlóan gondolják. Több mint 20 egészségügyi szakértő, professzorok, biológusok, kutatók és gyakorló orvosok fogalmaztak meg egy ajánlást, miszerint a 4. oltás három konkrét társadalmi csoport számára ajánlott.

Az állásfoglalás szerint a negyedik oltás felvétele az alábbi csoportok számára javasolt:

  1. „betegségük vagy kezelésük következtében immunhiányos ill. immunszuppresszált betegek (pl. immunszuppresszív gyógyszert szedők, transzplantáltak, aktív kezelés alatt álló daganatos betegségben szenvedők, immunhiányos betegek, HIV fertőzöttek)”
  2. „60 év feletti, alap-immunizációként 2 Sinopharm oltást kapott személyek, akiket ezt követően 1 db nyugati vakcinával oltottak”
  3. „kiemelt kockázatú egészségügyi dolgozók (pl. Covid-osztályon dolgozók), amennyiben a 3. oltást több mint 4 hónapja kapták meg, és idősebb korosztályhoz tartoznak.”

A harmadik oltás viszont mindenkinek fontos. Zacher Gábor úgy látja, hogy aki tavaly márciusban vagy áprilisban kapta meg a második oltását, az majdnem ugyanolyan védtelennek számít, mint akit nem oltottak be.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
A rövid haj ismét hatalmas népszerűségnek örvend, főleg, amióta Hailey Bieber is bevállalta ezt a stílust. Azóta egyre többen keresik meg a fodrászukat, hogy hasonló hajat szeretnének.
Lifestyle
Hihetetlennek tűnik, de már a kezdetek meghatározzák személyiségünk fejlődését.
Lifestyle
A Rákot ma valaki durván megsértheti. Napi horoszkóp!