Egészség

Magyar szakértők szerint nem mindenkinek kell a 4. oltás, de három csoportnak muszáj

Hazánkban nem alakult ki egységes szakmai álláspont abban a tekintetben, mely személyek esetében jár egyértelmű előnnyel a negyedik koronavírus elleni védőoltás felvétele. Több mint 20 magyar egészségügyi szakértő szerint a 4. oltás általános bevezetése szakmailag nem indokolható, annak felvétele az alábbi csoportok számára javasolt.

Kinek kell negyedik oltás?

Több mint 20 egészségügyi szakértő – professzorok, biológusok, kutatók és gyakorló orvosok – fogalmazott meg ajánlást a koronavírus elleni negyedik védőoltással kapcsolatban, a Konszenzus az Egészségért Kör (KEKSZ) tagjaként és juttattak el vasárnap este a Portfolio szerkesztőségének. A szerzők kiemelik, hogy míg megfelelő tudományos bizonyítékok alapján Magyarországon is szükség van a harmadik (emlékeztető, booster) oltásra a delta és az omikron vírus variánsok okozta súlyos Covid-19 megbetegedés ellen, addig ezzel szemben a negyedik oltás általános bevezetése szakmailag nem indokolható a jelenlegi járványügyi helyzetben, de három konkrét társadalmi csoport számára igen.

Az állásfoglalás szerint a negyedik oltás felvétele az alábbi csoportok számára javasolt:

  1. „betegségük vagy kezelésük következtében immunhiányos ill. immunszuppresszált betegek (pl. immunszuppresszív gyógyszert szedők, transzplantáltak, aktív kezelés alatt álló daganatos betegségben szenvedők, immunhiányos betegek, HIV fertőzöttek)”
  2. „60 év feletti, alap-immunizációként 2 Sinopharm oltást kapott személyek, akiket ezt követően 1 db nyugati vakcinával oltottak”
  3. „kiemelt kockázatú egészségügyi dolgozók (pl. Covid-osztályon dolgozók), amennyiben a 3. oltást több mint 4 hónapja kapták meg, és idősebb korosztályhoz tartoznak.”

A Nemzeti Népegészségügyi Központ még karácsony előtt frissítette oltási ajánlását, a negyedik oltást szintén nem ajánlották általánosan, de a fenti első pont már megtalálható volt benne. A január 14-én megjelent frissített oltási ajánlásban már az volt benne, hogy „a 4. ismétlő oltás beadásáról dönthet az oltóorvos, amennyiben ezt a három oltásban már részesült 18 éven felüli személy kéri, és a 3. booster (megerősítő – a szerk.) oltás beadása óta már 4 hónap eltelt. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és vagy háziorvossal.”

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Nehéz hét elé néz az, aki az alábbi három csillagjegy alatt született.
Utazás
Immáron tényleg a nyár kapujában vagyunk: fontos határt lép át a héten a hőmérséklet csúcsértéke.
Lifestyle
Az alábbi három csillagjegy szülötteinek egy rossz szavuk sem lehet a héten - a friss horoszkóp csupa pozitívumot ígér nekik.