Ez a tél legerősebb védőétele: Csökkenti a szívroham kockázatát és a rákos sejteket is megöli

A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra, amiért rengetegen hálásak kis hazánkban, hiszen ez a csípős zöldség ősidők óta a magyar konyha, valamint gyógyászat elengedhetetlen kelléke. Rengeteg jótékony hatása van, amik közül több főleg a hideg, megfázásos hónapokban jön jól. Lássuk, melyek ezek!

Elpusztítja a baktériumokat

A vöröshagyma kiváló baktériumölő, ezért a meghűléses időkben nem csak a betegség kezelésére, hanem a fertőzések megelőzésére is használták. Enyhíti a torokfájást, csillapítja a köhögést, és a hurutos- és légúti megbetegedéseket is megszünteti. Mindez annak köszönhető, hogy illóolajat, B-, és C-vitamint, pektint, guvertint, valamint a jellegzetes csípős ízét és illatát adó kéntartalmú vegyületet, az allilszulfidot is nagy mennyiségben tartalmazza.

Megfázás ellen az egyik leghatásosabb házi gyógymód a hagymatea – itt írtunk róla bővebben!

Csökkenti a szívroham kockázatát

A vöröshagyma csökkenti a magas vérnyomást, így a szívroham kockázatát is; kedvezően hat a koleszterinszintre, mert megnöveli annak a nagysűrűségű lipoproteinnek, a HDL-nek a mennyiségét, ami eltávolítja a szövetek és az erek faláról a koleszterint. Jótékony hatása miatt segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést, a trombózis, a vérrögképződés kialakulását pedig gátolja.

Gátolja a cukorbetegség kialakulását

A vöröshagymában rengeteg króm van, ami köztudottan részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Ha a vércukorral minden rendben, akkor kevesebb az esély a cukorbetegség kialakulására, ami mára már népbetegség; súlyos szív- és érrendszeri, idegrendszeri szövődményeket, látásproblémákat, vesebetegségeket okozhat, mivel a legtöbb páciens csak későn veszi észre a pusztítását.

Megelőzi a rákot

A vöröshagymában lévő flavonoidok védettséget nyújtanak a rák ellen, így nem csak érdemes, hanem kötelező minél gyakrabban fogyasztani. A Nemzetközi Rákszövetség is rendszeresen hangsúlyozza, hogy olyan anyagok vannak benne, amik meggátolják bizonyos tumorsejtek növekedését. A szakértők szerint a legjobb eredményeket a máj-és a vastagbélrák esetében lehet elérni. Fontos tudni, hogy minél csípősebb a hagyma, annál magasabb az antioxidáns értéke.

Még több jótékony hatás a második oldalon!

Fotó: kitchen.net

Oldalak

Szólj hozzá Te is!