Egészség

Ez a tél legerősebb védőétele: Csökkenti a szívroham kockázatát és a rákos sejteket is megöli

A vöröshagyma Közép-Ázsiából került Magyarországra, amiért rengetegen hálásak kis hazánkban, hiszen ez a csípős zöldség ősidők óta a magyar konyha, valamint gyógyászat elengedhetetlen kelléke. Rengeteg jótékony hatása van, amik közül több főleg a hideg, megfázásos hónapokban jön jól. Lássuk, melyek ezek!

Elpusztítja a baktériumokat

A vöröshagyma kiváló baktériumölő, ezért a meghűléses időkben nem csak a betegség kezelésére, hanem a fertőzések megelőzésére is használták. Enyhíti a torokfájást, csillapítja a köhögést, és a hurutos- és légúti megbetegedéseket is megszünteti. Mindez annak köszönhető, hogy illóolajat, B-, és C-vitamint, pektint, guvertint, valamint a jellegzetes csípős ízét és illatát adó kéntartalmú vegyületet, az allilszulfidot is nagy mennyiségben tartalmazza.

Megfázás ellen az egyik leghatásosabb házi gyógymód a hagymatea – itt írtunk róla bővebben!

Csökkenti a szívroham kockázatát

A vöröshagyma csökkenti a magas vérnyomást, így a szívroham kockázatát is; kedvezően hat a koleszterinszintre, mert megnöveli annak a nagysűrűségű lipoproteinnek, a HDL-nek a mennyiségét, ami eltávolítja a szövetek és az erek faláról a koleszterint. Jótékony hatása miatt segít megelőzni a koszorúér-megbetegedést, a trombózis, a vérrögképződés kialakulását pedig gátolja.

Gátolja a cukorbetegség kialakulását

A vöröshagymában rengeteg króm van, ami köztudottan részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Ha a vércukorral minden rendben, akkor kevesebb az esély a cukorbetegség kialakulására, ami mára már népbetegség; súlyos szív- és érrendszeri, idegrendszeri szövődményeket, látásproblémákat, vesebetegségeket okozhat, mivel a legtöbb páciens csak későn veszi észre a pusztítását.

Megelőzi a rákot

A vöröshagymában lévő flavonoidok védettséget nyújtanak a rák ellen, így nem csak érdemes, hanem kötelező minél gyakrabban fogyasztani. A Nemzetközi Rákszövetség is rendszeresen hangsúlyozza, hogy olyan anyagok vannak benne, amik meggátolják bizonyos tumorsejtek növekedését. A szakértők szerint a legjobb eredményeket a máj-és a vastagbélrák esetében lehet elérni. Fontos tudni, hogy minél csípősebb a hagyma, annál magasabb az antioxidáns értéke.

Még több jótékony hatás a második oldalon!

Fotó: kitchen.net

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A tini-romantika még mindig képes tarolni. Ismét megmutatjuk, hogy mely filmekre kaptak rá a nézők a magyarországi Netflixen!
Sztárok
Zac Efron, hírnevének megszerzése óta rengeteget utazik, mikor munkaügyben, mikor egyszerűen kikapcsolódás céljából. Ennek ellenére sok éven át megőrizte kaliforniai gyökereit, így mindenkit...
Lifestyle
Persze mind tudjuk, hogy a kávé lendületet és energiát ad, na meg persze nagyon finom és sokunk számára elmaradhatatlan kiegészítője a reggeleknek, valójában viszont még ettől is sokkal több rejlik...