Vizsgálja a rendőrség az intézetben történt nemi erőszakot

A rendőrség elindította a nyomozást abban az ügyben, ahol a 34 éves, súlyos értelmi fogyatékos Andreát a gyanú szerint megerőszakolta az egyik intézeti ápoló.

Az ügyet a fogyatékos lány édesanyja indította el, aki kétségbeesésében az egyik közösségi portálhoz fordult, hogy segítséget kapjon az ügyben. Miután a Hírhatár nevű internetes hírportál szerkesztősége tudomást szerzett az ügyről, több egymást követő cikkben számoltak be róla, illetve jelezték az ügyet az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványnak, akik azonnal foglalkozni kezdtek az üggyel.

Gyógyszerezés és nemi erőszak

Andrea méhen belüli oxigénhiány miatt lett súlyos értelmi fogyatékos. Édesanyjának már nem volt elég ideje foglalkozni vele, ezért úgy döntött, hogy szakemberekhez fordul, és lányát egy szociális intézetben helyezték el.

Mivel ebben az intézetben legyógyszerezték az ápoltakat és egyéb módon korlátozták őket, az édesanya másik intézetbe helyeztette lányát. De sajnos az új intézetben is hasonló volt a helyzet, itt is erősen szedálták az ápoltakat.

A nemi erőszak gyanújára akkor derült fény, amikor az édesanyát felhívta az intézmény igazgatója. Erre a beszélgetésre mindketten másképp emlékeznek: az anya úgy emlékszik, az igazgató azt mondta, hogy lányát megerőszakolta az egyik alkalmazott, azzal kiegészítve, hogy az aktust a lány is akarta, így nem történt bűncselekmény. Az igazgató úgy emlékszik, ő csak azt mondta, hogy fennáll a gyanú.

Jelen esetben, mivel a lány gyógyszerezés alatt álló súlyos értelmi fogyatékos, a törvények szerint lényegtelen, beleegyezett-e az aktusba vagy sem. Ha az intézet dolgozója tényleg nemi aktust folytatott vele, úgy a hatályos törvények szerint bűncselekményt követett el.

Bár a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság a nyomozást első körben elutasította, az emberjogi alapítvány segítségével az édesanyának sikerült a megfelelő panaszt benyújtania, amelynek hatására a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség úgy határozott, hogy meg kell kezdeni a nyomozást erőszakos közösülés bűntette miatt, így hatályon kívül helyezte a korábbi elutasítást.

Forrás: emberijogok.hu

Oldalak

Szólj hozzá Te is!