Vitaminok a hajnak

A vitamin kifejezés a latin „vita” szóból származik, melynek jelentése élet. Ugyan nem tápanyagok, de az emberi szervezet, így a haj számára valóban nélkülözhetetlenek. Nézzünk néhány vitamint, ami kedvezően hat a hajunkra!

A vitaminokat tabletta formájában is szervezetünkbe juttathatjuk, de a legideálisabb, ha vegyes, vitamindús táplálkozást folytatunk. Fontos, hogy elegendő vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet juttassunk a szervezetünkbe, azonban ügyelnünk kell, hogy ne essünk át a ló másik oldalára: némelyik - zsírban oldódó - vitamin (például A-vitamin) túladagolása súlyos károkat is okozhat!

A-vitamin:
Zsírban oldódó vitamin, mely remek szaruképző: tehát a bőr és a haj növekedésére hat. Hiánya törékeny hajat, rosszabb esetben hajhullást okoz. Ennek megakadályozása érdekében A-vitamint nyerhetünk az állati belsőségekből (tehát májból, veséből, szívből), a tojássárgájából, a tejtermékekből és a tengeri halakból.

B1-vitamin:
Vízben oldódik és a legkönnyebben a teljes kiőrlésű gabonafélékből, a hüvelyesekből, a sertéshúsból, a májból, valamint a dió- és mogyorófélékből nyerhetjük ki. Különösen a foltokban történő kopaszodás ellen hatékony.

B2-vitamin:
A vízben oldódó B2-vitamin a tejtermékekben, a zöldségfélékben, a májban, a vesében, a tojásban és a gabonafélékben található. Az egészséges bőrért, körömért és hajért felelős, ezért hajhullás esetén használjunk B2-vitamin tartalmú hajpakolást, hajápolót.

B5-vitamin:
Serkenti a hajnövekedést és gátolja a haj idő előtti öregedését, őszülését. Legjobb B5-vitamin forrásaink a hüvelyesek, a máj, a húsok, az élesztő, a karfiol, a tojássárgája és a gabonafélék.

E-vitamin:
Antioxidáns, gátolja az öregedést, valamint vérbőségfokozó, ami a hajhagymáidat is hajnövesztésre készteti. A növényi olajok (napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj), a búzacsíra és a zöld növények tartalmaznak E-vitamint.

F-vitamin:
Az olajos magvak (például dió, mogyoró, tökmag, mandula), a búza és a teljes kiőrlésű gabonák rendelkeznek a legnagyobb F-vitamin tartalommal. Korpásodás, hajhullás esetén F-vitamin tartalmú hajszeszek, hajtápláló krémek alkalmazása ajánlott.

H-vitamin:
Fő segítségünk a hajszálak megerősítésében és a haj csillogóvá tételében. A H-vitamin megakadályozza, hogy a hajhagymák begyulladjanak, ezzel kiküszöbölve a hajhullást. A legjobb H-vitamin forrás a hal, a tojásfehérje, az olajos magvak, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Az imént felsorolt vitaminok fontos szerepet játszanak hajunk egészségének, szépségének megőrzésében. Az is fontos azonban, hogy az otthoni „kezelés” hatására sem javul hajunk állapota, forduljunk szakemberhez, hiszen komolyabb probléma is állhat az adott tünet hátterében.
 

Oldalak

Sztárok
Hamarosan a könyvesboltok polcaira kerül Omid Scobie Végjáték című kötete, mely izgalmas, eddig nem ismert kulisszatitkokat ígér a brit királyi családdal kapcsolatosan. A szerző különös gondot fordít...
Sztárok
Jákob Zoltán teljesen átgondolta a kapcsolatát a Nagy Ő-s választottjával, majd inkább szakított.
Lifestyle
A szakemberek szerint a pontos érték a napszaktól és az illető nemétől is függ, átfogó vizsgálatukban mégis próbáltak mindenkit kielégítő válaszra lelni.