Praktikák a tavaszi vírus- és pollenszezonra: így maradj egészséges a négy fal között is

A tavaszi időszakban nem csak a karantén miatt változott meg az életmódunk, hanem a vírusok és az allergia is megnehezíti az életünket. Immunrendszerünk nem mindig képes gyorsan reagálni a nem kívánatos kórokozókra és pollenekre, néhány természetes praktikával azonban felvértezhetjük szervezetünket, hogy ebben a lelkileg megterhelő időszakban is erős és könnyen ellenálló legyen. A legfontosabb immunerősítéssel kapcsolatos tudnivalókat Sal Péter gyermekorvos-homeopata osztja meg. (x)

Honnan tudhatjuk, hogy vírus támadott meg bennünket?

A szakértő szerint nehéz elkülöníteni az allergiás tüneteket a vírusfertőzésektől. Mindkettő esetében jellemző lehet az orrfolyás, tüsszögés, torokkaparás, könnyezés, esetleg csalánkiütés is. Az allergiás tünetekhez – a vírussal ellentétben - ritkán társul láz, hőemelkedés, izomfájdalom és elesettség, ugyanakkor az allergiás szénanátha a 4-7 napos vírusfertőzéssel ellentétben, akár hetekig is eltarthat. Sal Péter hozzáteszi, a vírusfertőzések gyakran kezdődnek hasmenéssel, melyet az esetek egy részében légúti panaszok követnek, az allergiás hasmenés viszont a táplálékallergén fogyasztását követő diéta után megszűnik. A vírusfertőzések elkülönítésében a laborvizsgálatok is segítségünkre lehetnek, melynek keretében a vérképünk, valamint úgynevezett akut fázisfehérjék vizsgálatára kerül sor.

Többkörös immuntámogatás

Az immuntámogatás egyik legfontosabb eszköze a D3 vitamin, melyet az életkorhoz kötött ajánlás felső határának megfelelően érdemes szedni: csecsemők esetében 1000NE, kisgyermekeknek 2000NE, serdülőknek és felnőtteknek 4000NE a javasolt adag naponta. Sal Péter szerint mindemellett fontos, hogy étrendünket antioxidánsokkal is dúsítsuk, ezért fogyasszunk sok frissen facsart zöldség- vagy gyümölcslevet, fokhagymát, valamint a kiváló antioxidáns hatású homoktövis-készítményeket.

Jó hír, hogy akár specifikusan vírusellenes hatású gyógynövényeket is alkalmazhatunk szervezetünk megerősítésére. A grapefruitmagcsepp, a gyömbér, valamint a japán nyílgyökér és a bajkáli csucsóka segíthet, míg tüdőnket a bodza gyümölcséből készült teával és édesgyökérrel támogathatjuk. Sal Péter a gyógynövények mellett számos homeopátiás készítmény is ajánl, amelyek segítségünkre lehetnek abban, hogy minél felkészültebb legyen szervezetünk.

Az Oscilloccinumot az influenzás időszakban heti 1 tubus adagolással, az echinacea alapanyagból készült homeopátiás gyógyszert kúraszerűen, 5 nap szedés, 2 nap szünet alkalmazásával javallott használni. A thymuline csecsemőmirigy fehérje alapanyagú homeopátiás gyógyszer pedig szintén heti 1 alkalommal javasolt. Érdemes hétköznapokon az echinacea alapanyagú szert szedni, reggel és este, hétvégén egyik nap az Oscillococcinumot, a másikon a thymuline-ból készült szert. Sal Péter javaslata szerint, ha valaki használja a bevált, korábban homeopata-orvos által megállapított, személyre szabott alkati szerét, azt C 200 potenciában vírusjárvány esetén 2 hetente javasolt betenni az immunerősítő protokollba. Ha nincs megállapított alkati szer, akkor az arsenicum album alapanyagból készült szert javasolja heti 1x, közepes potenciában.

Erre figyeljünk, ha kisgyerek van a családban

A gyermekorvos-homeopata felhívja a figyelmet arra is, hogy gyermekeknél fontos figyelembe venni a fogzás során keletkező tüneteket, mert ezek könnyen összetéveszthetők egy vírusfertőzéssel. Fogzó babáknál a fogzás tüneteihez igazított kezelést érdemes alkalmazni: hasmenés esetén rheum vagy podophyllum, légúti hurutnál pulsatilla és calcium-phosphoricum, általános fájdalom esetén pedig chamomilla alapanyagú homeopátiás készítmények enyhíthetik a kicsik tüneteit.

Hogyan maradjunk egészségesek a karantén alatt?

Sokan úgy gondolják, hogy ha a szervezet elég C- és D-vitamint kap és megfelelően táplálkozik, akkor jól dolgozik az immunrendszer, nincs miért aggódni. Ennek a véleménynek ellentmond szakemberek azon tapasztalata, mely szerint a pszichés hatások (stressz, félelem, szorongás, vagy éppen a gyász) képesek az immunrendszer működését csökkenteni, így ezek következtében gyakrabban betegedhetünk meg. Szintén tudható, hogy vannak olyan betegséghajlamaink, melyek csak bizonyos évszakban jelentkeznek (ilyen például az arcüreggyulladás, amely többnyire tavaszhoz köthető tünet), tehát az évszakok is képesek hatni az immunrendszer működésére.

Sal Péter szerint a jól kezelt betegek visszaesésre való hajlama homeopátiás alkati kezeléssel csökkenthető. A táplálkozás mellett pedig az immunrendszert támogató fitoterápiának és homeopátiás szereknek is helye van a betegséghajlamok csökkentésében, de a testmozgás, az elegendő pihenés, valamint a jó alvás is elengedhetetlen, különösen a mostani, megterhelő időszakban. Töltsd le az ingyenes e-könyvet az immunrendszer működéséről! A dr. Sal Péterrel készült interjú itt olvasható.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!