Véd a légszennyezés káros hatásaitól - Ezt az élelmiszert iktasd be étrendedbe

Már többször is írtunk az olívaolaj jótékony hatásairól (többek között a rák kialakulásának kockázatát, a magas vérnyomást és a ráncok létrejöttét is csökkenti), most pedig egy újabb pozitív tulajdonságára derült fény: véd a légszennyezés káros hatásaitól is. Ha kíváncsi vagy a részletekre, olvasd el cikkünket!

Újabb pozitív tulajdonságokra derült fény

Environmental Protection Agency kutatói középkorú embereket vizsgáltak, akik három csoportba osztottak aszerint, hogy milyen olajat használnak étkezéshez és esetükben a légszennyezettség milyen betegségeket okozhat. Az első csoport egy hónapon keresztül naponta 3 halolaj-kapszulát, a másik csoport 3 olívaolaj-kapszulát szedett, míg a 3. csoport semmiféle étrendkiegészítőt nem fogyasztott. Eközben az alanyoknak több órán keresztül kellett tiszta, majd szennyezett levegőt szívniuk, a szakemberek pedig közben ellenőrizték a szívük egészségét, a vérnyomásukat és az artériás funkcióikat.

Ezt követően jutottak arra a következtetésre, hogy az olívaolaj javította a szervezet reakcióját a szennyezett levegővel szemben. Egészen pontosan javította az ereknek azon képességét, hogy reagáljanak a légszennyezés okozta stresszre, továbbá növelte a fehérjék szintjét a vérben, ami a vérrögök kialakulását gátolja. Wayne Cascio háziorvos az eredményeket látva elmondta, a vérrögök szívinfarktust és agyvérzést idézhetnek elő. És hogy minek köszönhető az olívaolaj ezen pozitív tulajdonsága? A kutatók valószínűsítik, hogy az az összetevője a felelős érte, amely gyulladásgátló hatással is bír.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!
Ezt is ajánljuk: Nem csak az illatuk kellemes! Téli fűszernövények és gyógyhatásaik

Fotó, leadfotó: Popsugar

Oldalak