Új mellimplantátum-nyilvántartási rendszert vezetnének be Angliában

Új mellimplantátum-nyilvántartási rendszer bevezetését tervezik Angliában: a jelenlegi, nem megfelelő adatkezelés miatt ugyanis a sebészek egy része nem tudta megmondani pácienseinek, hogy érintettek-e a szakadásveszélyes mellimplantátumokkal kapcsolatban kirobbant világméretű botrányban.

Küszöbön álló válság

Walesben, Skóciában és Észak-Írországban az egészségügyi miniszterek döntenek az új nyilvántartási rendszerhez való csatlakozásról. A szépészeti beavatkozások számának növekedését jelzi, hogy míg ennek a tevékenységnek 2005-ben 750 millió font volt a forgalma Nagy-Britanniában, addig 2010-ben már 2,3 milliárdon állt, és az előrejelzések szerint 2015-re eléri a 3,6 milliárdot. A PIP-mellimplantátumok miatt kirobbant botrány óta azonban az orvosok gyenge szabályozásról és "küszöbön álló válságról" beszélnek - adta hírül a BBC News.

A megszűnt Poly Implant Prothese (PIP) francia cég tíz éven át gyártotta és forgalmazta az egész világon a szakadásveszélyes mellimplantátumot, amelyhez nem engedélyezett szilikongélt használtak az illetékes hatóságok tudta nélkül. A 2010-ben világméretű botrányt okozó ügyben mintegy 300 ezer nő érintett.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Egy közelmúltban végzett átvizsgálás szerint a Nagy-Britanniában használt nyilvántartásnak komoly hiányosságai vannak abban a tekintetben, hogy a beavatkozáson átesett nők közül kik kaptak PIP-mellbetétet, illetve mi történt az implantátumokkal. A brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS és néhány magáncég most új nyilvántartási rendszert készül kipróbálni, amelyet idővel egész Angliában kötelezővé szeretnének tenni.

Új minősítések, korlátozások és szakmai alapelvek

"Muszáj hatékonyabban feltérképeznünk a beültetendő implantátumok minőségét, és biztosítanunk kell azt, hogy amikor valami probléma jelentkezik ezeknél a mellbetéteknél, akkor a lehető leggyorsabban tudjunk cselekedni. Egy ilyen nyilvántartás létrehozása a segítségünkre lehet mindebben" - húzta alá Dan Poulter brit egészségügyi miniszter.

A brit egészségügyi minisztérium a reklámokat felügyelő testülettel (ASA) együttműködve próbálja kezelni az olyan "felelőtlen marketingfogásokat", mint az egyet fizet kettőt kap akciók és férfiaknak szánt vetélkedők, amelyekkel "mellnagyobbítást nyerhetnek" párjuknak. A Királyi Sebészeti Akadémia a kozmetikai műtétekre vonatkozó új minősítéseket, korlátozásokat és szakmai alapelveket fog kidolgozni.

A dél-franciaországi Marseille büntetőbírósága december elején négy év börtönbüntetésre ítélte első fokon Jean-Claude Mast, a PIP-mellimplantátumot gyártó francia cég alapítóját.

Forrás: MTI

Oldalak

Szólj hozzá Te is!