Tudj meg mindent a tejcukor-érzékenységről

Hazánkban egyre több tejcukor-érzékeny ember él, akik közül sokan választották vagy választanák az edzőtermi sportolást, de bizonytalanok a táplálkozást, táplálék-kiegészítést illetően. Pedig nem nagy ördöngösség, csak jobban meg kell ismerni a termékeket.

Hogyan alakul ki a laktóz érzékenység?

A laktóz a tejben, tejtermékekben található, két cukormolekulából áll, a glükózból és galaktózból. Felszívódás közben a vékonybelek hámjában található laktáz enzim bontja azt szőlőcukorra és galaktózra. Amikor a laktáz veszít aktivitásából, akkor tej fogyasztása esetén a tejcukor a bélcsatornában marad. A vastagbél baktériumai valahogyan megpróbálják feldolgozni ezt a többletcukrot, melynek során többletgáz termelődik, így hasi görcsök alakulnak ki, míg maga a felbontatlan laktóz vizet köt meg, ennek következtében a széklet felhígul, és hasmenést eredményez. Ezek vezetnek a jellegzetes tünetek kialakulásához.

A laktóz intolerancia tünetei

Gyomorgörcs, hasi fájdalom, gyakori vizes hasmenés, haspuffadás, szélgörcs, ritkább esetben hányás, hányinger is előfordulhat. Az is lehetséges, hogy nem alakul ki hasmenés, mert az alsóbb bélszakaszokban besűrűsödik a béltartalom, és ilyenkor egyetlen tünet a köldök körül észlelhető görcsös hasi fájdalom.

Fotó: allergicliving.com

Oldalak

  • 1
  • 2