Egészség

Magyarországon is elérhetővé vált a tű nélküli védőoltás

Számos európai országban már évek óta hozzáférhető az influenza elleni védőoltás, melyet orrspray formájában lehet beadni a gyerekeknek. Most hazánkba is megérkezett.

A gyermekek a leginkább veszélyeztetettek

Magyarországon is forgalomba hozták azt a különleges, tű nélküli védőoltást, melyet orrspray formájában lehet beadni a gyerekeknek - írja az AstraZeneca közleményére hivatkozva a HVG.hu. Egy négykomponensű védőoltásról van szó, mely tartalmazza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Unió által ajánlott vírustörzseket, és a 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabb gyermekek, valamint serdülők számára fejlesztették ki.

Egyes európai országokban már hosszú évek óta elérhető a Magyarországon most forgalomba kerülő védőoltás, melyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még 2014-ben engedélyezett. A szakértők álláspontja szerint az, hogy a védőoltás nem injekció, hanem orrspray formájában juttatható a gyermekek szervezetébe, komolyan segítheti a célcsoport immunizálását, ami azért is fontos, mert a legkisebbek jelentős szerepet játszanak az influenzavírus terjesztésében.

Sőt, az influenzaszezonban a gyermekek minősülnek a legveszélyeztetettebb korosztálynak, mivel az őszi-téli időszakban rengeteg időt töltenek zárt térben az óvodákban és az iskolákban. Az AstraZeneca szerint számos tanulmány rámutatott már, hogy a gyerekek hosszabb idő alatt ürítik a vírust, mint a felnőttek, és még 10 napon túl is fertőzőképesek lehetnek, mi több, a kisgyermekek napokkal az első tünetek megjelenése előtt is továbbadhatják másoknak a vírust.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Egészség
Sztárok
Csisztu Zsuzsa egy különleges estén van túl. Meg is mutatta a rajongóknak, hogy milyen csodálatosan nézett ki.
Sztárok
Tudvalevő, hogy Meghan Markle színésznőként kereste a kenyerét, mielőtt 2018-ban összeházasodott volna Harry sussexi herceggel. Az esküvőre Rick Hoffman, Meghan egykori színészkollégája is hivatalos...
Sztárok
A 31 éves modell nemrég részletekbe menően elevenítette fel a megrendítő esetet.