Tízből kilencen D-vitamin hiányosak leszünk a tél végére - Így pótoljuk a napfényvitamint!

Az ősz utolsó napfényes időszaka hagyományosan a vénasszonyok nyara: ilyenkor érik a gyerekeket az utolsó D-vitamint termelő napsugarak. Az ezt követő hideg és borús idő beköszöntével mindenképpen gondoskodni kell a kieső "napfényvitamin" folyamatos pótlásáról, ami segíthet számos súlyos betegség megelőzésében. Megfelelő D-vitamin szinttel nagyobb eséllyel kerülhető el az influenza megbetegedés, és a csontok is jobban erősödnek.

Az ősz beköszöntével egyre kevesebb napfény éri a gyermekek szervezetét, ami pedig a D-vitamin termelés egyik fő forrása. Ráadásul kevesen tudják, hogy a naptejek, amelyekkel nyáron gondosan kenjük gyermekünket, a D-vitamint is megszűrik, és jóval kisebb mértékben engedik csak a szervezetbe.

Mindezek miatt őszre a gyerekek szervezetéből kiürül a D-vitamin, amelynek folyamatos pótlása kiemelten fontos a gyermekek számára, hiszen fontos szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében. Hiánya számtalan súlyos betegség kialakulásához vezethet, mint például a daganatos megbetegedések vagy a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség.

Egy, a napokban közölt országos felmérés szerint tízből kilenc felnőtt D-vitamin hiányos a tél végére. A gyermekek esetében sem jobb a helyzet, sőt. A kisebbek az őszi-téli időszakban a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jutnak hozzá.

Nincsenek egyértelmű tünetek

Dr. Szabó András professzor, a D-vitamin egyik legnevesebb hazai szakértője, a Tűzoltó utcai Gyermekklinika igazgatója kiemelte: „a D-vitamin-hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei. A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a súlyosabb betegséggel kezelt gyermekek esetében a D-vitamin-hiány jóval gyakoribb az átlagosnál“.

Az őszi-téli időszakban többféle megoldás létezik a megfelelő D-vitamin-szint fenntartására: például étkezés útján pótolható a napfény csökkenésével "kieső" D-vitamin egy része, de nem a teljes ajánlott napi szükséglet.

A tejben minimális a D-vitamin

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
A máj, a tengeri hal, a tojás mind jó D-vitamin források, de ezekből jelentős mennyiséget – másfél kilogramm májat, fél kiló vadlazacot, vagy 16-18 tojást – kellene naponta fogyasztania a felnőtteknek, hogy elérjék a szükséges szintet. Ugyanakkor a tejben – a köztudattal ellentétben – minimális a D-vitamin tartalom.

Bár gyermekek esetében kisebb mennyiség is elégséges, így is aránytalanul nagy adagot kellene fogyasztani nap mint nap ezekből az ételekből az ideális D–vitamin szint eléréséhez (gyakorlatilag minden étkezéshez májat, vagy napi 3-4 tojást).

A gyermekek a felnőttek számára felsorolt élelmiszereknél sokszor szívesebben fogyasztják a D-vitaminnal dúsított gabonapelyheket, gyümölcsleveket, joghurtokat. A fentieken kívül bizonyos tápszerek, babapépek, 1 éves kor felett pedig a junior gyerekitalok biztosítják a csecsemők, kisgyermekek számára a D-vitamin forrást.

Oldalak

Sztárok
A TV2-nál már volt példa arra, hogy valamelyik műsorhoz egy hatalmas nevet tudtak leszerződtetni. Ilyen volt ugye Gabriela Spanic is.
Sztárok
Bobbi a legendás énekesnőhöz kísértetiesen hasonló módon vesztette életét, mindössze 22 esztendősen, amikor még előtte állt az élet...
Lifestyle
Pillanatokon belül kiderül, hogy tényleg átlagon felüli-e az intelligenciád!