Tévhitek a tejről

Mi, magyarok igazi tejhatalomnak számítunk, hiszen évente 68,9 litert fogyasztunk belőle. De nem minden esetben jó, ha sok tejet iszunk, és persze az sem mindegy, hogy milyet!

Mennyit iszunk?
A felmérés szerint a tizenöt évesnél idősebb magyar lakosság nyolcvannégy százaléka hetente legalább egyszer iszik tejet. A válaszadók harminchárom százaléka hetente többször iszik tejet, tíz százalékuk hetente egyszer. A népesség nyolc százaléka havonta egy-két alkalommal iszik tejet, öt százalék ennél ritkábban. A fennmaradó négy százalék allergia vagy más betegség miatt nem ihat, illetve nem iszik tejet.

Mindenki laktóz érzékeny?
Meglepő, de sokan élnek abban a tévhitben, hogy laktóz érzékenyek. Több mint a fele az ilyen embereknek valójában egyáltalán nem érzékeny a tejcukorra.

"Elterjedt hiedelem a páciensek körében, hogy hasi panaszaikat a tejtermékekben lévő laktóz okozza" - írták a barcelonai Vall d'Hebron egyetemi kórház kutatói a Clinical Gastroenetrology and Hepatology című szaklapban megjelent tanulmányukban. A tesztben egy deciliter tejnek megfelelő mennyiségű, tejcukrot tartalmazó laktózoldatot ittak meg az önkéntesek, és kiderült, hogy jóval kevesebb embernél jelentkezett hasgörcs, gázképződés és puffadás, mint otthon. A 353 emésztési panaszokkal jelentkező emberből 189-ről derült ki, hogy a tejcukor felszívódása normális szervezetükben.

 

Nincs is benne ásványi anyag
A lakosság 47 százaléka azt is hiszi, hogy a pasztőrözés miatt a tejből elvesznek a vitaminok és a szükséges tápanyagok. Pedig a hőkezelés miatt egy cseppet sem változnak a tejben található ásványi anyagok.


Házi vagy bolti?

82 százalék azt vallotta, hogy a házi tej sokkal egészségesebb az üzletben kaphatóaknál. Valójában a házi tejekben sok a káros mikroorganizmus, ami az előállítástól függ. A házi tej minősége főként a készítési helyszín és az állat állapotán múlik.

 

 

Oldalak