Természetes gyógyítók a konyhából

A csipkebogyót, a gyömbért, a kurkuma gyökeret és az erős paprikát nemcsak a konyhában hsználhatjuk fel ételeink ízesítésére, hanem számos betegség ellen is segíthetnek felvenni a harcot.

Csipkebogyó:
A népgyógyászatban már régóta alkalmazzák, elsősorban magas C-vitamin tartalma miatt, de emellett kiválóan enyhíti az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit, és csökkenti a magas koleszterinszintet is, ezáltal elejét vehetjük a különböző szívbetegségeknek. Emellett jótékony hatással van a vérnyomásra is. Rengeteg formában találkozhatunk vele a polcon és nemcsak önmagában, de más élelmiszerekkel kombinálva is fogyasztható.

Gyömbér:
Kifejezetten alkalmas az émelygés, hányinger vagy egyéb gyomorpanaszok tüneteinek enyhítésére. Titka illatos illóolajában rejlik, ami nyugtatja a nyálkahártyát és a gyomrot. A kínai tengerészek évezredek óta alkalmazzák tengeribetegség ellen. Hatékonyságát tudósok is vizsgálták, akik tengeri utazás szimulátorba ültettek néhány embert, 1 részük hétköznapi utazó gyógyszer kapott a másik felük pedig gyömbérport, azok, akik gyömbért fogyasztottak 50%-al tovább bírták az „utazást”. Emellett kiváló gyulladáscsökkentő és nem utolsó sorban képes felhevíteni az emberi kedélyeket, ezért szolgált a rómaiaknál egyfajta szerelmi báj-italként, ha boraikat gyömbérrel ízesítették.

 

Kurkuma gyökér:
Kurkumin tartalma miatt nemcsak főzéshez alkalmas, de a gyógyászatban is megállja a helyét. Folyamatosan kutatják jótékony hatásait, mindenesetre, amit már bizton állíthatunk, az az, hogy jó hatással van a szívműködésre, elősegíti a megfelelő emésztést, véd a fertőzések ellen, hatóanyagai lassítják a szellemi leépülést. Az utóbbi időkben azon hatásaira világítottak rá, miszerint jó eséllyel alkalmazható a rákos megbetegedések megelőzésére, emellett trombózis ellen is használható.

Erős paprika:
Jó hír, hogy jelentősen hozzájárul a súlycsökkenéshez, persze csak abban az esetben, ha alkalmazója megtesz minden egyéb dolgot ennek érdekében, hisz a paprika kapszaicin tartalma miatt fokozza a maghőmérsékletet, ezáltal csökkenti az étvágyat és növeli a kalórialebontás arányát, viszont önmagában nem csodaszer, de a fogyni vágyóknak érdemes napi szintű fogyasztása, hisz megkönnyíti erőfeszítéseiket. Tudósok szerint tablettában való alkalmazása nem megfelelő, hisz szervezetünk számára fontos szerepet játszik maga a csípős íz is ahhoz, hogy beinduljanak testünkben a jótékony folyamatok.

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!