Árthat a babának: ezt a 3 fűszert mindenképp kerüld a terhesség alatt

Kisebb apróságnak tűnnek, de a várandósság alatt akár komoly következménnyel járhatnak: van három fűszer, amit egyáltalán nem ajánlott használni a babára ártalmas hatások miatt terhesség idején.
Inkább kerüld őket, ha babát vársz
A terhesség időszaka különleges és érzékeny: a kismama minden döntése nemcsak az ő testére, hanem a fejlődő magzatra is hatással van. Ezért egyáltalán nem mindegy, mit eszel vagy iszol a mindennapokban, hiszen bizonyos ételek, italok vagy szokások váratlan kockázatot jelenthetnek. A dohányzás, az alkohol, a koffein túlzott fogyasztása vagy bizonyos gyógynövények, táplálék-kiegészítők használata jókora veszélyeket rejthet: egy félreismert, bár gyógyhatású szer akár vetélést vagy koraszülést is okozhat. Mostanra számos orvos és szakmai szervezet hangsúlyozza, hogy nincs két ugyanolyan terhesség, és érdemes minden új fűszert vagy gyógynövényt – különösen akkor, ha koncentrált formában fogyasztjuk őket – fogyasztás előtt szakemberrel egyeztetni. A várandósság testi, hormonszintbeli, vérnyomási változásokat hoz, amelyeket bármely külső hatás, akár táplálék is felboríthat. A táplálék-kiegészítők és fűszerek esetében különösen kell figyelni, mert nincs annyi klinikai vizsgálat, mint a gyógyszerek esetén, és sok esetben csak néhány százaléknyi túlzott dózis is kiválthat erős méhösszehúzódást. Az első trimeszterben a magzat szervfejlődése zajlik, ilyenkor mindenre oda kell figyelni, és a későbbi trimeszterekben is okozhatnak bizonyos szerek nitrózis vagy vérnyomásproblémát. Nem ritka, hogy a várandós nő már jól érzi magát, azt hiszi, mindent tud, ám még a konyhában használt fűszerek is rejtett veszélyt hordozhatnak magukban. Ezért nem elég a megszokott gasztronómiai tolerancia: ebben az élethelyzetben különösen körültekintően kell bánni a hagyományos, természetesnek tűnő hozzávalókkal is. Az olyan apró növényi magok vagy kivonatok, amelyek egyébként egészségesek lehetnek, bizonyos terhességi fázisban akár vetélést vagy magzati fejlődési károsodást is előidézhetnek, a várandósság alatt tehát nemcsak a nehéz ételeket vagy gyógyszereket kell kerülnünk, hanem egyes fűszerek használatát is érdemes átértékelni. Galériánkban három olyan fűszert mutatunk, amit érdemes kiiktatni az étrendünkből terhesség idején!
Leadfotó: 123rf































