Ne vedd félvállról, súlyos betegség is állhat mögötte - A térdfájdalom 5 leggyakoribb oka

Nyilall, duzzadt, merev, kattog? A térdfájdalom sokakat érint, ami mögött számos különböző dolog, mi több, akár súlyos betegség is állhat. Mutatjuk a leggyakoribb okokat!

1. Sportsérülések

A legtöbb esteben szerencsére nem valamilyen betegség, hanem sporttevékenység okozza a térd fájdalmát. Ez lehet szalagsérülés vagy porcszakadás, de akár a "futótérd" is állhat a háttérben. Ez utóbbi tulajdonképpen az inak gyulladását jelenti, ami bár más sportok következtében is kialakulhat, de leginkább a túl sok vagy helytelen technikájú futás, illetve megfelelő futócipő hiánya okozhatja. Jellemző tünete a tompa fájdalom, amit adott esetben duzzanat is kísérhet.

Mivel az erős kötőszövetből álló térdszalagok az ízületet alkotó csontokat kötik össze, szakadásukat legtöbbször a térd rendellenes csavarodása vagy az ízületet ért ütés okozhatja. Ez azonnal jelentkező, komoly fájdalommal jár, amivel a lehető leggyorsabban orvoshoz kell fordulni, illetve fontos, hogy addig se terheljük a térdet semmilyen más tevékenységgel. A fájdalmat szintén kísérheti duzzanat, vagy porcszakadás esetén kellemetlen kattogás is.

2. Íngyulladás

A mindennapokat persze nem csak a sportolás során szerzett sérülések, hanem a hátsó combizmokat a térdhez rögzítő inak gyulladása is nagyban megnehezítheti, ami szintén komoly térdfájdalommal jelentkezik. Mivel ilyenkor fennállhat a veszélye a gyulladt ín elszakadásának, mindenképp szükséges az orvosi vizsgálat, ami után általában kellő ideig tartó pihentetés, gyulladáscsökkentők szedése, később pedig az izmok nyújtása és erősítése következik a fájdalom enyhítésének érdekében.

3. Nyálkatömlő gyulladás

A térdízület „párnaként” szolgáló nyálkatömlőjének gyulladását, a bursitist okozhatja hosszan tartó térdelés, fertőzés vagy a térd sérülése is. A hetekig tartó betegség miatt fájdalom és duzzanat alakul ki közvetlenül a térd körül. Kezelésének alapja a pihentetés, a felpolcolás és gyulladáscsökkentő gyógyszerek, de súlyosabb esetben akár sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

4. Porckopás

Különösen az idősebb korosztályt érintve, leginkább porckopás (oszteoartritisz) állhat a térdfájdalom hátterében, ugyanis az évek során „párnaként” működő porc elvékonyodása miatt a csontok dörzsölni kezdik az ízületek szélét, ami fájdalomérző idegvégződésekben bővelkedő terület. Ebből fakadóan az adott területen fájdalom és gyulladás alakulhat ki, ami komoly hatással lehet a betegek mindennapi életére.

Az orvos általában valamilyen gyógyszert, például fájdalomcsillapítót rendel a fájdalomra, illetve olyan krémet vagy sprayt, amelyet közvetlenül az érintett ízületen kell alkalmazni. A sérülések, az intenzív sporttevékenység és a nagy fizikai megterheléssel járó vagy ismétlődő mozdulatokat igénylő munkavégzés mind hozzájárulhatnak az oszteoartritisz későbbi kialakulásához.

5. Reumatoid artritisz

A reumatoid artritisz (reumás ízületi gyulladás) - az oszteoartritisszal szemben - nemcsak az ízületekre, hanem a test más részeire is kihathat, így súlyosabb betegségként jelentkezik. A reumatoid artritisz tulajdonképpen egy autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy nem az elhasználódás, hanem a test saját immunrendszere felelős a védő porcréteg téves lebontásáért, ami az ízületek merevségét és fájdalmát okozza. Rendszerint a kéz kisízületein kezdődik az elváltozás, azután betegíti meg a nagyízületeket, többek közt a térdet is. A reumatoid artritisz gyakrabban alakul ki idősebbeknél és nőknél, bár ez utóbbi okát nem ismerjük.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!