Tények és tévhitek a vegetarianizmusról

A vegetarianizmussal kapcsolatos tévhitek megnehezítik azok életét, akik nem esznek húst, vagy egyéb tejterméket és állati eredetű ételt. Különbségek természetesen itt is akadnak. Cikkünkben megcáfoljuk a tévhiteket, valamint bemutatjuk a változatos étkezést vegetáriánus-módra!

A vegetáriánus indián nyelven béna vadászt jelent. A közfelfogásban a vegetáriánusok erőtlenek, a változatos étkezés nem jellemző rájuk, és finnyásnak tartják őket. Holott nem erről van szó. Ennek az étkezési formának minden esetben van valami a hátterében. A vegyi és génkezelt anyagok elleni tiltakozás, az állatvédés, vallási nézetek, vagy a hússal kapcsolatos negatív gyermekkori tapasztalatok.

 

A vegetáriánusok sem egyformák
A vegetáriánus étkezés lényege, hogy alkalmazói kizárólag növényi eredetű táplálékot vesznek magukhoz. A makrobiotikus táplálkozást követők a gabonafélék mellett zöldségeket, gyümölcsöket és olajos magvakat is fogyasztanak. A Lakto-vegetáriánusoknál a fenti választékhoz képest kibővül a lista a tejtermékekkel. A Lakto-Ovo-vegetáriánusok tojást is fogyasztanak. A Semi-vegetáriánusok már baromfit és halat, tehát állati eredetű ételeket is magukhoz vesznek.

Mindenképpen figyelniük kell arra a vegetáriánusoknak, hogy elég vitaminhoz és fehérjéhez juttassák a szervezetüket. Ezek étrend kiegészítővel, fehérje pótlókkal kivitelezhetőek. Hús helyett tofut, szójából készült ételt, hüvelyes növényeket, sok zöldséget, gyümölcsöt és magvakat fogyasszunk. Magyarországon nehéz helyzetben vannak a vegetáriánusok, hiszen csak nagyon kevés étterem és gyorsétkezde van felkészülve rájuk. Szerencsére egyre több őket kiszolgáló étterem jelenik meg, főleg a fővárosban. A hagyományos éttermek étlapján is egyre több helyen jelenik meg a vegetáriánus menü, és a klasszikus rántott sajt, rántott gombán kívül egyéb ételek is lassan terítékre kerülnek. Ezeken felül új, vegetáriánus ételeket tartalmazó könyvek kerülnek a boltok polcaira. Ezek közül már lehetőségünk van választani.

 

Lila zöldség: padlizsán
A zöldségek ízlés szerint variálhatóak, és elkészíthetőek. Vegyük példának a padlizsánt. Rántva, sütve, pépesítve is elkészíthető, megtölthető sajttal és más zöldségekből készült mártással. Rántott változata a többi rántott zöldségéhez hasonló.

Sütése olajban történik, vékony szeletekre vágjuk, mindkét oldalát átsütjük, mikor barnára színeződik, tejföllel, ízlés szerint fokhagymával, paradicsommal és pirított kenyérrel, vagy zsemlével tálaljuk, borssal, sóval fűszerezzük.

Érdemes még kipróbálnunk a török padlizsánételt, a padlizsánragut humusszal, a grillezett padlizsánt, és a lecsós-padlizsános rakott tésztát.

 

 

 

Oldalak

Sztárok
Asta Nielsen a némafilm korszak első európai sztárjaként vonult be a történelembe; kivételes élete volt, ő maga pedig igazi jelenségként ragyogott, akiért csakis rajongani lehetett.
Utazás
A Védelmi Tanács vasárnapi ülése után magasabb szintre emelték hazánkban a terrorkészültséget - számolt be róla a Magyar Nemzet.
Fashion&Beauty
A brit királyi család legnépszerűbb tagja maga a két lábon járó stílusosság. E megtisztelő titulust nagyrészt következetességének és pontosságának köszönheti.