6 komoly veszély, ami tavasszal leselkedik a kutyákra

Tavasszal, a naposabb, melegebb időben sokkal többet vagyunk kint a kedvenceinkkel, mint egyébként. Ennek azonban nem csak pozitív, hanem negatív következményei is vannak; például a különböző betegségek, amik akár életveszélyesek is lehetnek. Összeszedtük, mire kell odafigyelni!

1. Kullancsok

Az első és legfontosabb veszélye a tavaszi időszaknak, hogy előkerülnek a kullancsok. A meleg és nedves közeg kedvez a szaporodásuknak, így nem csak akkor kell átnézni az ebet, ha erdőkben, ligetekben, mezőkön sétáltunk, hanem akkor is, ha belvárosi utcákon kóborol. Minden séta után vizsgáljuk át a szőrzetét, és ha találunk egy vérszívót, akkor igyekezzünk úgy eltávolítani, hogy ne nyomjuk össze a potrohát. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, kérjük szakember segítségét.

A vérszívók mihamarabbi eltávolítása kiemelten fontos, mert többféle betegséget terjeszthetnek. Ilyen például bebéziózis, aminek következtében a kutya étvágytalan lesz, felszökik a láza, vizelete elsötétül, és kezelés nélkül elpusztul. A másik a Lyme-kór, ami az eb mozgásszervrendszerét, elsősorban a csípéshez közeli ízületeit támadja meg. A kutyabarathelyek.hu szerint korai szakaszban is láthatóak mozgásbeli nehézségek, ízületi gyulladás, láz és a nyirokcsomók megnagyobbodása. Az agyhártyagyulladás is veszélyes lehet, ám csak akkor végzetes, ha a kutya immunrendszere gyenge. A gyulladás lázzal, szédüléssel, hányással és ízületi fájdalmakkal jár.

2. Szívférgesség

A szívférgességet sokáig csak külföldről behozott kutyákban mutatták ki, de mára már nagyon megnőtt a hazai esetek száma is. A tavaszi időszakban különösen figyelni kell rá, mert szúnyogok terjesztik: elsősorban tehát a szabadban tartott, vízparton, erdőben sétáltatott vagy vadászó, középkorú vagy idősebb kutyákban kell számítani rá.

A szívférgességet a dirofilaria immitis fehér színű, a bőrféregnél is hosszabb fonalféreg terjeszti, az újszülöttei, az apró mikrofiláriák pedig a fertőzött kutya- és macskafélék vérében keringenek. Különböző szúnyogfajok veszik fel a fertőzött gazdán történő vérszívás során, így terjednek. A szívféreg nagyon ügyesen rejtőzik el az immunrendszer elől, így nincs immunreakció; minél tovább marad a vérben, annál súlyosabb károkat okoz. Általában köhögéssel kezdődik, majd az állat állapota folyamatosan romlik.

3. Allergia

Ahogy mi, emberek, úgy a kutyák is szenvedhetnek a tavaszi allergiától. Az allergia általában vakarózásban, mancsrágcsálásban nyilvánul meg, a kutya bőre bepirul, súlyosabb esetekben sebek, bőrgyulladások jelentkezhetnek. Tavasztól őszig szezonális allergiától szenvedhetnek a kedvencek; ha szeretnénk rajtuk segíteni, allergiateszt segítségével kideríthetjük, hogy mire érzékenyek. A szezonális allergiákat legtöbbször különböző növények, fű- és fafélék, valamint gyomok okozzák. Leggyakoribb allergének: borjúpázsit, angol perje, csomós ebír, réti csenkesz, réti zab, fehér akác, kocsányos tölgy, nyírfa, fűzfa, pitypang, fekete üröm, réti margitvirág, csalán és útifű.

Fotó: dogvacay.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!