Táplálkozz helyesen! - Zsírok

Sokan előítéletesek, ha a zsírról van szó, pedig szervezetünknek pont olyan nagy szüksége van rá, mint a fehérjére vagy a szénhidrátra. Vitaminjaink egy része csak zsírban oldódik, ezért, ha szervezetünk teljesen mellőzi a növényi és állati zsiradékot, akkor komoly vitaminhiány-problémáink lehetnek.
 
Az állati eredetű zsírok
Az állati eredetű zsírok közé sorolhatóak a tejben, sajtban, kefírben, joghurtban és egyéb tejtermékekben található zsírok, valamint az állatok húsából és hájából kisütött zsírok is.
 
Nem kell ettől undorodnunk, hiszen nagyon sokan vannak köztünk, akik imádják a túros csusza tetején jól átsült szalonnapörcöt vagy a csirkecomb ropogósra sült bőrét. Nem kell hatalmas mennyiségben fogyasztanunk a zsírt, hiszen a mértékletesség fontos, de nem is kell csípőből elutasítanunk, gondoljunk a D-, E-, K- és A-vitamin ideális felszívódására.
 
 
 
A növényi eredetű zsírok
Növényi eredetű zsírnak számít minden olyan olaj, amit olajos növények magjából és terméséből nyernek. Természetesen nemcsak a sütőolaj tartalmaz növényi zsírt, hanem a margarin és az olajos magvak önmagukban is. Az alábbiakban felsorolunk külön-külön pár olyan növényt, amelynek magja fontos alapanyaga az olajsajtolásnak, és ezáltal táplálkozásunknak is.
 
Napraforgó
A napraforgómagból készített olaj az egyik legelterjedtebb olajfajta. Nem véletlen, hiszen egy napraforgó fejében körülbelül 1500 sajtolásra készen álló mag található, amiből az élelmiszeripar körülbelül 40-50 százaléknyi könnyű olajat képes kinyerni. Szinte mindenki napi rendszerességgel fogyasztja a napraforgóolajjal készített ételeket vagy a napraforgómaggal készült teljes kiőrlésű kenyereket és pékárukat.
 
Olajfa
Diétázók és dietetikusok nagy kedvence az olajfa terméséből hidegen sajtolt olívaolaj. Különleges illata és íze miatt igazi ínyenc eledelnek számít az üveges kiszerelésben kapható olajbogyó és a belőle készített olaj. Salátákhoz és sütéshez egyaránt felhasználható, a hozzáértők szerint pedig még egészségesebb is, mint a napraforgóolaj. Az olívaolaj sejtregeneráló és sejtmegújító hatása miatt nemcsak az élelmiszeriparnak, hanem a szépségiparnak is fontos alapanyaga.
 
 
Szója
Bár a szójára senki nem gondolna, ha olajról beszélünk, pár szót azért ejtsünk róla. A fehérjéknél már említettük, hogy hatalmas a fehérjetartalma, azonban jó tudni, hogy olajban is meglehetősen gazdag. Nem csupán egészséges, de nagyon magas a tápértéke is, ezért, aki kedveli köretként vagy húsként, az próbálja ki olajként is.

Oldalak

Egészség
Brit tudósok megállapították, hogy egy szemlátomást "hétköznapi", sok idősebb embernél előforduló tünet jelezheti előre az Alzheimer-kórt.
Lifestyle
Ha szeretsz étteremben enni és kedveled a gourmet fogásokat, akkor biztosan jártál már olyan helyen, ahol a luxuskörülmények közt felszolgált ételek egészen aprócskák voltak. Nos, ennek is megvan az...
Sztárok
Volt idő, amikor az Oscar-díjas színésznő előre rettegett a csókjelenetektől. Hathaway friss interjújában egy több évtizedes kulisszatitokba avatta be a közönséget.