Táplálkozz helyesen! - Zsírok

Sokan előítéletesek, ha a zsírról van szó, pedig szervezetünknek pont olyan nagy szüksége van rá, mint a fehérjére vagy a szénhidrátra. Vitaminjaink egy része csak zsírban oldódik, ezért, ha szervezetünk teljesen mellőzi a növényi és állati zsiradékot, akkor komoly vitaminhiány-problémáink lehetnek.
Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket
Az állati eredetű zsírok
Az állati eredetű zsírok közé sorolhatóak a tejben, sajtban, kefírben, joghurtban és egyéb tejtermékekben található zsírok, valamint az állatok húsából és hájából kisütött zsírok is.
Nem kell ettől undorodnunk, hiszen nagyon sokan vannak köztünk, akik imádják a túros csusza tetején jól átsült szalonnapörcöt vagy a csirkecomb ropogósra sült bőrét. Nem kell hatalmas mennyiségben fogyasztanunk a zsírt, hiszen a mértékletesség fontos, de nem is kell csípőből elutasítanunk, gondoljunk a D-, E-, K- és A-vitamin ideális felszívódására.
A növényi eredetű zsírok
Növényi eredetű zsírnak számít minden olyan olaj, amit olajos növények magjából és terméséből nyernek. Természetesen nemcsak a sütőolaj tartalmaz növényi zsírt, hanem a margarin és az olajos magvak önmagukban is. Az alábbiakban felsorolunk külön-külön pár olyan növényt, amelynek magja fontos alapanyaga az olajsajtolásnak, és ezáltal táplálkozásunknak is.
Napraforgó
A napraforgómagból készített olaj az egyik legelterjedtebb olajfajta. Nem véletlen, hiszen egy napraforgó fejében körülbelül 1500 sajtolásra készen álló mag található, amiből az élelmiszeripar körülbelül 40-50 százaléknyi könnyű olajat képes kinyerni. Szinte mindenki napi rendszerességgel fogyasztja a napraforgóolajjal készített ételeket vagy a napraforgómaggal készült teljes kiőrlésű kenyereket és pékárukat.
Olajfa
Diétázók és dietetikusok nagy kedvence az olajfa terméséből hidegen sajtolt olívaolaj. Különleges illata és íze miatt igazi ínyenc eledelnek számít az üveges kiszerelésben kapható olajbogyó és a belőle készített olaj. Salátákhoz és sütéshez egyaránt felhasználható, a hozzáértők szerint pedig még egészségesebb is, mint a napraforgóolaj. Az olívaolaj sejtregeneráló és sejtmegújító hatása miatt nemcsak az élelmiszeriparnak, hanem a szépségiparnak is fontos alapanyaga.
Szója
Bár a szójára senki nem gondolna, ha olajról beszélünk, pár szót azért ejtsünk róla. A fehérjéknél már említettük, hogy hatalmas a fehérjetartalma, azonban jó tudni, hogy olajban is meglehetősen gazdag. Nem csupán egészséges, de nagyon magas a tápértéke is, ezért, aki kedveli köretként vagy húsként, az próbálja ki olajként is.
Oldalak
Fiatalon Carol Alt a párját ritkította szépségével és kisugárzásával, de az egykor legkeresettebb modell bizony 60 felett sem panaszkodhat.
A hideg hónapok nem jelentik azt, hogy a megjelenésünk háttérbe szorulna – sőt. Amikor a rétegek és a vastag anyagok dominálnak, a részletek kapják a legnagyobb hangsúlyt. Egy jól megválasztott...
III. Károly trónra lépése óta egyre többen érzik úgy, hogy az uralkodót nem a diadal, hanem a bizonytalanság kíséri, így nem meglepő, hogy a palotán belül és kívül is sokan suttognak arról, hogy a...
Az öregedés jeleivel való szembesülés sokak számára nem pusztán esztétikai kérdés, hanem lelki teher is. A jó hír az, hogy a folyamat üteme nem kizárólag az idő múlásán múlik, hanem azon is, mit...
A megfelelő hidratálásról legtöbbször a víz jut eszünkbe, pedig léteznek olyan teák is, amelyek hatékonyan támogatják a folyadékpótlást. A dietetikusok szerint van egy gyógynövény, amely ebben...
Sokan keresik azt az egyszerű esti rutint, ami különösebb erőfeszítés nélkül támogatja a fogyást. Létezik egy ital, amelyet egyre többen iktatnak be lefekvés előtt – nem véletlenül.


























