Egészség

Szülés utáni leggyakoribb problémák - mutatjuk, hogyan kezelhetőek

A szülés egy rendkívüli dolog a hölgyek életében, csodálatos dolog életet adni egy gyermeknek. A test, főleg a kismedence számára azonban egy nagyon megterhelő esemény. A terhesség során végbemenő hormonális és testi változások, valamint a szülés során fellépő hatalmas fizikai terhelés hatására bekövetkezhetnek olyan sérülések, melyek későbbi kismedencei és végbélproblémák kialakulásához vezethetnek.

Milyen sérülések alakulhatnak ki szülés során?

A szülés közben akár maradandóan is sérülhetnek a gát, a hüvely és a végbél környékének szövetei, izomzata és idegei. Ezek a sérülések nem csak a következő szülés megtervezését befolyásolhatják, de rövid-, közép- és hosszú távon is okozhatnak kellemetlen tüneteket, sőt, komolyabb proktológiai betegségeket is.

Leggyakoribb proktológiai problémák szülés után

A szülés után, rövidtávon jelentkező problémák közé tartozik a szövetek bevérzése és megnyúlása, ami gyakran fájdalmat, vizelet- és székletvisszatartási nehézségeket okozhat. Ezek a tünetek nagyon kellemetlenek és zavaróak lehetnek, és komoly kényelmetlenséget okozhatnak a mindennapi életben. A megnyúlt szövetek miatt az aranyér szülés után, de sok esetben már a terhesség ideje alatt is gyakori probléma.

Középtávon gyakran előfordul, hogy a szülés során sérült szövetek, idegek, gátizomzat miatt székelési nehézség alakul ki. A székelési nehézség már önmagában is kellemetlen probléma, de további betegségek kialakulását is elősegíti. A nehezített székelés miatt, de akár annak hiányában is igen gyakori az aranyeres panaszok, valamint a végbélrepedés kialakulása, sőt együtt járhat széklet- és vizeletvisszatartási nehézséggel is.

Inkontinencia

Hosszútávon, idősebb korban a fel nem fedezett, vagy nem kezelt szülési sérülések a legtöbb esetben inkontinenciát okoznak. A sérülések hatására alattomosan mind a vizeletinkontinencia, mind a széklet inkontinencia is kialakulhat. A szülés miatt amúgy is meggyengül, sérült, hibásan működő kismedencei- és záróizmok, idegek működése az idősebb korban bekövetkező hormonális változások hatására tovább gyengülnek. Megfelelő kezelés nélkül egyre komolyabbá válik a probléma, végül pedig teljesen elvész a vizelet vagy széklet visszatartás képessége.

Mit lehet tenni a sérülések megelőzése, kezelése érdekében?

A szülési sérülések esélye jelentősen csökkenthető, a szülést megelőzően a medencefenék és gáttájék izomzatának erősítésével és rugalmasabbá tételével. A jól működő, erős izomzat nehezebben sérül és sérülés esetén könnyebb és gyorsabb a rehabilitációja is. A terhesség előtt, amennyiben nem áll fenn komolyabb panasz vagy más kizáró tényező, az Emsella kezelés javasolt, mely jóval hatékonyabb a hagyományos gátizom erősítő módszereknél. A kezelés szülés után is alkalmazható a szülés után meggyengült szövetek erősítése céljából, illetve szülés után vagy menopauza idején kialakuló, enyhébb inkontinencia fennállása esetén is.

Kismedencei fájdalom, székelési vagy vizelési nehezítettség, váratlanul bekövetkező vagy folyamatos vizelet- és székletürítés esetén, csípő protézis, fém, vagy elektromos implantátumok beültetése, egyéb komolyabb problémák esetén a komplex kismedencei biofeedback vizsgálat és tréning javasolt. A biofeedback vizsgálat során a test különböző pontjaira elektródákat helyeznek, mely az izmok és idegek működését vizsgálják. A kapott adatokat számítógép elemzi, mely alapján megtalálható a sérült, hibásan működő terület és megkezdhető a probléma személyre szabott és célzott kezelése.

A szülés csodálatos dolog, ám a szülés következtében esetlegesen fellépő panaszok legkevésbé sem azok. Célszerű kialakulásuk előtt, preventív jelleggel is foglalkozni a kismedencei és záróizmok állapotával. Probléma esetén pedig nem kell együtt élni a kialakult kellemetlenségekkel, tünetek esetén fel kell keresni egy szakorvost, aki szinte biztosan tud segíteni.

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Egészség
Sztárok
Az olyan sztárokat, mint Sir Elton John, Lionel Messi és Jennifer Aniston oroszbarát idézettel ábrázolták az interneten. Természetesen a hírességek sosem állítottak ilyet.
Home&Design
Néhány egyszerű trükköt kell csak bevetni, és a ruháidat valóban patyolat tisztán tudod kivenni a mosógépből.
Sztárok
Katy Perry megmutatta vadabb oldalát: az énekesnőről egy szál bikiniben készítettek lehengerlő fotókat, melyek láttán a rajongóknak azonnal leesett az álluk.