Egészség

Kényes, de fontos téma: ez állhat a háttérben, ha megváltoznak mosdózási szokásaid

A székelési szokásokról általában ritkán szoktak beszélni az emberek. Ez a mindennapi és teljesen természetes tevékenység nagyon fontos szerepet játszik az életünkben, ezért mindenképpen érdemes figyelmet szentelni rá. Különösen akkor, ha a székelés nehezítetté, kellemetlenné válik. A nehéz székelés megnehezítheti a mindennapokat, és számos problémát is kialakíthat.

Miért fontos a könnyed székelés?

A székletürítés könnyedsége a közérzetünkre és egészségünkre is hatással van. Ha nehezítetté válik, az gyakran okoz kellemetlen panaszokat. Jobb esetben “csak” fájdalmas és nehéz székelést, gyomorpanaszokat, puffadást, rossz közérzetet okozhat, az egész napra rányomhatja bélyegét.

Az esetek nagy részében a nem megfelelő állagú, kemény széklet okoz nehezített székelést, de nem csak a kemény széklet állhat a nehézségek hátterében. Ahhoz, hogy a végbél tartalma könnyedén távozhasson, a széklet állagán kívül még a záróizmok és a rekesz, a hasizmok megfelelően összehangolt működése is fontos. Ha a záróizmok hibásan funkcionálnak, akár a híg széklet is csak nehezen, több részletben, erőlködés árán tud majd távozni. A probléma kezelés nélkül a későbbiekben akár beöntés, vagy kúpok rendszeres használatát is szükségessé teheti.

A nehéz székelés a végbél hosszútávú egészségét is veszélyezteti. Az aranyér panaszok, és a végbélrepedés kialakulását igen gyakran székelési nehézségek és a helytelen székelési szokások okozzák. Az állandó erőlködés, a kemény, vagy éppen állandóan híg széklet az aranyér párnák sérülését vagy a végbél sérülését okozhatják. A kialakuló új problémák további kellemetlenségeket okoznak és súlyosbítják a székelési nehézségeket. A hosszú távon fennálló probléma a székrekedés, a vastagbélrák kialakulásának esélyét is növeli.

Miért alakulnak ki székelési nehézségek?

A székelési nehézségek gyakran helytelen életmódbeli szokások miatt alakulnak. A nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az alacsony folyadékbevitel mind segíti a probléma kialakulását. Nehezítetté válhat a székelés a folyamatosan fennálló stressz miatt is. Nagyon gyakori a nem megfelelő székelési szokások, hibás székelési reflexek miatt kialakult probléma is.

A probléma hátterében lehetnek különféle betegségek is, például vírusfertőzés miatt kialakult hasmenés, vagy éppen más betegségre alkalmazott gyógyszerek mellékhatásából kialakult székletprobléma is.

Így könnyíts könnyedén

Dr. Bánfalvi Péter, vezető proktológus - Femcafe A székelési nehézségek könnyen megelőzhetőek. A helyes székelési szokások elsajátíthatóak, melyhez személyre szabott segítséget nyújt Dr. Bánfalvi Péter proktológus, a többszörösen Az Év Magánrendelőjének, és Betegbarát Szolgáltatójának választott Dr. Bánfalvi Aranyér Központ vezetője. Az általa összeállított, bárki számára érthető és használható tanácsok a konnyitsenkonnyeden.hu oldalon találhatóak, amelyekkel megelőzhető, vagy akár meg is szüntethető az enyhe székelési nehézség.

Lead fotó: Pexels /Vie Studio/

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Ha konyhai praktikákra van szükséged, valószínűleg nem Ryan Gosling az első, aki eszedbe jut, a színész viszont egy elképesztően zseni trükköt osztott meg nemrégiben rajongóival.
Sztárok
13 esztendő telt el azóta, hogy Katalin hercegné és Vilmos herceg kimondták egymásnak a boldogító igent a londoni westminsteri apátságban, házasságuk pedig azóta is töretlen. Egy bennfentes szerint...
Lifestyle
Vészesen közeleg a határidő: ma, azaz május 21-e éjfélig tudod kiegészíteni, valamint elfogadni a NAV által elkészített szja-bevallási tervezetet. Ha mindezt mégis elmulasztanád, komoly...