Súlyosabb mentális betegségekhez is vezethet a dohányzás – hívta fel a figyelmet egy kutatás

Egy új tudományos jelentés szerint súlyos mentális betegségek okozója lehet a dohányzás.

Nemcsak a testi egészségünkre, de a mentálisra is veszélyt jelent a dohányzás

Egy, a Bristoli Egyetem tudósai által készített új jelentés szerint a dohányzás növeli a skizofrénia és a depresszió előfordulásának esélyét. A Royal College of Psychiatrists Nemzetközi Kongresszusán mutatták be az alátámasztott eredményeket – írja cikkében az Infostart.

A tanulmány egyik szerzője, Marcus Munafo professzor, a Bristoli Egyetem pszichológia professzora a dohányzás ördögi körére hívta fel az emberek figyelmét:

„A lelki betegség miatt az egyén többet dohányzik, és kialakul a függőség. Ugyanakkor a dohányzás növeli a későbbi mentális betegségek kockázatát és súlyosbítja a pszichés tüneteket.”

A dohányzás és a mentális betegség ugyan kéz a kézben jár, mégsem „jóbarátok”

A dohányzók aránya sokkal magasabb a mentális betegségben szenvedők körében, mint a nem dohányzóknál. Angliában 6 millióan dohányoznak, akik közül 230 ezren súlyos mentális betegségtől (pl. skizofrénia és bipoláris zavar), 1,6 millióan pedig depressziótól és szorongástól szenvednek.

A dohányzás súlyos károkat okoz mind a testben, mind pedig a lélekben. Sokan azonban azzal érvelnek, hogy nem bírnák ki a stresszes helyzeteket szenvedélyük, a dohányzás nélkül. A tanulmányban egy olyan résztvevő is elmondta a véleményét, aki egykor dohányzott és depresszióval küzdött.

„Tévhit, hogy a nehéz, stresszes helyzetekben segít a dohányzás, éppen ellenkezőleg, hosszútávon csak növeli azt”

– vallotta a férfi, aki nehéz munkával ugyan, de megfékezte depresszióját és sikeresen leszokott a dohányzásról.

Tudtad, hogy ezekkel az élelmiszerekkel minden áldott nap rombolod létfontosságú szerved?

Leadfotó: 123rf

Oldalak