Ha fontos az egészséged, itt a helyed! Ez lesz a nyár legjobb ingyenes programja

2009 tavaszán indult az egészségtudatosságot, megelőzést népszerűsítő Richter Egészségváros elnevezésű kezdeményezés. Az eltelt évek során 61 városban, mintegy 148 ezren vettek részt a rendezvénysorozaton. Ezalatt több mint 136 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig mintegy 300 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő kórházak javára. A Richter Egészségváros idén tavasszal és nyár elején 4 városba látogat el. (x)

Ingyenes szűrővizsgálatok

Hosszú várakozás, pénz, nehezen összeegyeztethető helyszín és idő. Legtöbbször elsőre ez jut eszükbe az embereknek a szűrésekről. Pedig egyes betegségek esetében a mihamarabbi diagnosztizálás a kezelés eredményességét is befolyásolja. A Richter Gedeon Nyrt. által 9 éve indított Egészségváros program egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen, egyszerre több fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, hanem ingyenesen is.

„Azt tapasztaltuk, hogy a hazai egészségügynek minimális lehetőségei vannak a prevencióra. Felelősen gondolkodó gyógyszercégként pedig úgy gondoltuk, hogy ez egy olyan terület, ahol igenis tudunk tenni valamit a lakosság megsegítése érdekében.” – fogalmazott Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője.

Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak...

...hangzik a kezdeményezés ma már jól ismert mottója. A rendezvénysorozat célja: lehetőséget teremteni az embereknek, hogy az ingyenes szűréseken, tanácsadásokon, előadásokon való részvétellel tenni tudjanak önnön magukért, saját egészségükért, az aktivitásukért kapott adománypontok révén pedig segíteni tudják kórházukat is. A nap végén ugyanis a résztvevők által - az egyes programelemeken való részvétellel - összegyűjtött adománypontok hozzáadódnak a Richter által minden alkalommal felajánlott 2 millió forintos alapadományhoz. A végösszeg a helyi egészségügyi intézmény célját segíti.

Számos híresség a jó ügy mellett

A rendezvénysorozat népszerűsége évről évre folyamatosan nő. A számos ismert tévés és rádiós műsorvezetők - Radványi Dorottya, Abaházi Csaba, Barabás Éva, Jaksity Katalin - mellett a program indulása óta a rendezvénysorozatot fővédnökként támogatja Rudolf Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

„Nagyon magától értetődő volt, hogy nekem ebben részt kell vennem. Nagyon tetszik az egész rendezvénysorozat felépítése. Az a tény, hogy összegyűlünk, és hogy én magam valamit teszek önmagamért a szűrésen keresztül, de hogy ezáltal még a közösségemért, kórházamért is tenni tudok, ez nagyon jól kitalált koncepció - emelte ki Rudolf Péter.

Mozgásra fel!

Az egészségtudatos életmód fontos eleme a mozgás is. A Richter Egészségváros eseményre kilátogatók reggel egy napindító Egészségsétán vehetnek részt. Számos mozgással és táplálkozással kapcsolatos tanácsot hallhatnak Béres Alexandra fitneszedzőtől, a leglelkesebbek pedig együtt tornázhatnak Katus Attilával. A többszörös világ- és Európa-bajnok sportoló a program indulása óta a Richter Egészségváros szinte valamennyi eseményen részt vett.

„Azt tapasztalom, hogy évek alatt erősödött a rendezvény, bátrabbak az emberek, megértették, felfogták, hogy miért egyedülálló kezdeményezés a Richter Egészségváros program. Azt lehet mondani, hogy a pontgyűjtéssel egy időben lehet segíteni önmagunknak, rokonunknak, szomszédunknak és a helyi kórháznak is.„ - fogalmazott Katus Attila.

Már 10. éve az egészség szolgálatában

A Richter Egészségváros rendezvényein több mint 30 sátorban számtalan szűrés - csontritkulás, vérnyomás mérése, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó vizsgálat - játékos vetélkedők valamint párkapcsolattal, gyermekneveléssel, önismerettel kapcsolatos előadások várják a résztvevőket. Az idei évben Szily Nórával és Almási Kittivel is találkozhatnak a rendezvényre kilátogatók. A számos interaktív programon túl a Richter Egészségváros nagyszínpadán országosan ismert zenei előadók mellett a helyi közösség népszerű tánckarainak, zenészeinek fellépése színesíti a programot.

Idén már a 10-ik évét kezdi meg a rendezvénysorozat. A hagyományokhoz hűen tavasszal, nyár elején ezúttal is 4 helyszínre látogat el a Richter Egészségváros. Május 6-án Szentendrén, 12-én Kisvárdán, június 2-án Nagykőrösön, június 9-én pedig Salgótarjánban találkozhatnak az eseménnyel az érdeklődök. A Richter Egészségvárosról bővebb információk, hírek, interjúk, videók elérhetők a program Facebook-oldalán, valamint a www. egeszsegvaros.hu honlapon.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!