Egészség

Így lehetnek a leendő apák is hősök, csak egy applikáció kell hozzá

A várandósság időszaka az örömteliség és a boldogság mellett nemvárt komplikációkat is tartogathat. Ilyen esetekre a családtagoknak is fel kell készülniük, kiváltképp az apukáknak; amennyiben időben cselekednek, könnyen a család hősévé válhatnak.

Babavárás

Nincs is nagyobb öröm annál, amikor a párok megtudják, hogy kisbabát várnak. Általában a 9 hónap egy kifejezetten védett időszak, amikor a kismamát minél jobban szeretnénk kímélni, vele együtt pedig természetesen a magzatot is. Ám így is számos probléma felütheti a fejét: nagy intenzitású emésztőrendszeri gondok, terhességi diabétesz, az influenzás megbetegedésekre való fogékonyság. Ezekről jó időben tájékozódni, hogy amikor észrevesszük a tüneteket, tudjuk, mi a teendőnk.

Ha napokig eltart a rosszullét

Leginkább a várandósság második felére jellemző, hogy olyan tüneteket észlelhetnek az édesanyák, amik először talán nem is tűnnek furcsának, ám ha napokig eltart és nem javul, az komoly aggodalomra adhat okot. Ilyen például az erős fejfájás, a magas vérnyomás, vagy fájdalom a jobb bordáknál. Hirtelen az Interneten fellelhető információk alapján találgathatunk, hogy mi lehet a gond, viszont általános igazság, hogy egy orvos tanácsainál nincs hitelesebb. Ám adódik a kérdés, hogy mit tegyünk, ha az orvosunk nem elérhető, vagy ha pont a hétvége folyamán érzi úgy a kismama, hogy bizony itt komolyabb gond is lehet?

Amikor azonnal menni kell

Ha napokig elhúzódó gyomortáji fájdalmat, szikralátást, erős, már-már migrénszerű fejfájást, magas vérnyomást ( ~ 140/90 feletti érték) tapasztal az anyuka, azonnal az ügyeletes kórházba kell venni az irányt. A felsorolt tünetek nem másra, mint a preeclampsiára utalhatnak. A tünetek megjelenése után a kórkép igen gyors lefolyású is lehet: előfordul, hogy napok, vagy akár órák alatt súlyos, az édesanyát és a magzatot is veszélyeztető állapot alakulhat ki. Ezeknek tudatában egyértelmű, hogy miért fontos a leghamarabb orvoshoz fordulni. Az ijedtség teljesen érthető az anyuka és az apuka részéről is, ám a megfelelő információk birtokában az édesapák azonnal tudnak cselekedni a kismama és a baba védelméért - s ez akár életmentő is lehet!

komplikációk terhesség alatt megoldások

Információk hiteles forrásból

Mégis hogyan lehetünk felkészültek a még ennyire komoly helyzetekre is? Nemcsak az anyukáknak, hanem a leendő édesapáknak is segítségükre lehetnek az edukatív videós tartalmak. Természetesen mindenre nem találhatjuk meg a választ, hiszen vannak olyan esetek, amikor elengedhetetlen a saját orvosunk szakvéleménye. Mindazonáltal érdemes minél többször forgatni azokat a videós anyagokat, amikben szakértők mondják el közérthetően, hogy mik azok a tünetek, amikkel egy percet sem szabad várni. Nemcsak felkészülés jelleggel, hanem akár úgy tekinteni rá, mint egy használati útmutatóra.

Egy app, megannyi segítség

A Dockid alkalmazás szépsége, hogy a várandósokat – és a leendő apákat is – a fogantatástól születésig ellátja hasznos, könnyen értelmezhető, bárhol és akárhányszor fogyasztható családbarát videókkal. Legyen szó hirtelen fellépő tünetekről, a terhesség első heteiről, vagy a gyermekágyas időszakról, a Dockid appban rengeteg kérdésünkre (vagy kétségünkre) választ kaphatunk, sőt akár életmentő tanácsok birtokába is juthatunk.

Lead fotó, fotó: Pexels /Ivan Samkov, Amina Filkins/

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A Halak hirtelen felindulásból kiléphet a munkahelyéről. Napi horoszkóp!
Sztárok
Az üzlet tulajdonosa az ezredforduló környékén fedezte fel magának a 20. századi magyar prózairodalom zsenijét, s rögtön a szívébe zárta a műveit.
Sztárok
2013-ban kötötték össze az életüket, házasságukból három gyermek született.