Pikkelysömörrel küzdők figyelem! Egyedülálló psoriasis kezelés Harkányban

Gondoltad volna, hogy a harkányi gyógyvizet már évtizedek óta használják a pikkelysömör kezelésére? Pedig így van! A Harkányi Gyógykórházat évente több százan keresik fel pikkelysömörrel kapcsolatos panaszok miatt, itt ugyanis gyógyszerek helyett olyan természetközeli eljárások felhasználásával gyógyulhatnak, melyek hosszútávon is enyhítik panaszaikat.

A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház vezetője dr. Péter Iván bőrgyógyász, közgazdász, jogász főigazgatót elképzeléseiről, terveiről, illetve a kórházban működő egyedülálló psoriasis kezelésről kérdeztük.

Mit tudhatunk az Ön szakmai életéről és az egyedülálló kezelésről?

Dr. P. I.: Kezdetben bőrgyógyászattal foglalkoztam, amivel párhuzamosan 4 évig mentőorvosként dolgoztam, majd különböző háziorvosi ügyeleteket is elvállaltam. A Bőrklinika mellett 1998-2006 között részt vettem a siklósi és beremendi bőrgyógyászati szakrendelések munkájában, – ahol természetesen számos harkányi beteg is megfordult - így elmondhatom, hogy a „térség” egészségügyi ellátásával kapcsolatban széleskörű ismeretekkel rendelkezem és azért jópáran gyógyító tevékenységemről is ismernek itt.

Ha egy csak egy valamit emelhetne ki, mit mondana, mi a kórház igazi erőssége?

Dr. P. I.: Harkányban a gyógyvíz orvosi szempontból országunk egyik legjobbja, a pikkelysömör kezelésében például unikum. Harkányban és a kórházban látom a lehetőséget, hogy ne csak egy wellness központként kezelje a szakmai kollégium, hiszen a pszoriázis kezelésére, az elsődleges korai mozgásszervi és kardiológiai rehabilitációra is kiemelt hangsúlyt helyez.

Harkány lehetne egy holt-tengeri alternatíva a pikkelysömörös betegek számára, ugyanúgy, mint ahogy Balatonfüred egyértelmű gyógyulási lehetőség a szívbetegek között. Nagyon fontos, hogy ha a kórház híres, akkor Harkány is híres. Kitűnő szakmai hátterünk van, orvosaink, egészségügyi személyzetünk kiváló. Gilbert Csaba kollégámat például most nevezték ki a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesületének elnökévé.

Mióta van kapcsolatban az egyesülettel?

G. CS.: Harkányban 2010 decemberében alakult meg a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesülete, amivel a harkányi gyógyfürdőkórház psoriasis programján keresztül kerültem kapcsolatba még 2009 nyarán. Az egyesületet alapító tagok akkor a harkányi gyógyvízre alapozott kezelési eljárás hatásosságának vizsgálatában vettek részt, én pedig azóta is folyamatos és aktív együttműködésben vagyok az Egyesülettel mind a Gyógyfürdőkórházban mind pedig az Egyesületben vállalt tisztségeim kapcsán, ahol 2017. márciusától elnöki tisztséget töltök be.

Akik az egyesület tagjává válnak, milyen segítséget kapnak?

G. CS.: A taglétszám jelenleg 26 fő, az ország számos részéről kapcsolódó betegklubokon keresztül pedig több száz fő. Amit nyújtani tudunk számokra az a felvilágosítás, érdekképviselet, rendezvényeken való részvételi lehetőség, illetve a hasonló problémákkal küzdő betegtársakkal való rendszeres találkozás lehetősége, valamint az adomány készítmények, termékek érintettekhez való eljuttatása. A pszoriázissal kapcsolatos információk megosztása és problémamegoldási módszerek átadása is nagyon fontos, ami egy ilyen befogadó és megértő közösségen keresztül működhet csak igazán hatékonyan.

Mi az egyesület működésének elsődleges célja?

G. CS.: Elsődleges célunk a psoriazisban szenvedők és környezetük felvilágosítása a betegség természetéről és a lehetséges kezelési módokról. Emellett persze az ismeretterjesztés a társadalmi beilleszkedés elősegítése, az érdekképviselet és új klubok létrejöttének segítése sem elhanyagolható, illetve nagyon fontos küldetésünk a társadalom felvilágosítása is, hiszen a mindennapi életben az egyik legnagyobb problémát a kirekesztés okozza.

Milyen programokkal támogatja a tagokat az egyesület?

G. CS.: Szakmai és szabadidős rendezvények szervezésével egyaránt. Az Egyesület 2011 óta minden évben megrendezte a Pszoriázis betegek Országos Találkozóját, amelyeken az országban működő klubok tagjai is részt vesznek. Idén az egyesület október 6-7-én a V. Harkányi Psoriasis továbbképző napok szakmai rendezvényhez kapcsolódóan egy országos betegtalálkozó szervezésében vállal aktív szerepet a szakma képviselőivel együttműködve, lehetőséget biztosítva ezzel az orvos és beteg rendelőn kívül történő találkozására is.

Hogyan tudnak kapcsolatba lépni a betegek az egyesülettel? (x)

G. CS.: A klubokon keresztül, illetve az egyesülethez kapcsolódó civilszervezetek elérhetőségei az mpke.hu oldalon is megtalálhatóak a kapcsolattartó személyek megjelölésével.

További információk és elérhetőség:

ZSIGMONDY VILMOS HARKÁNYI GYÓGYFÜRDŐKÓRHÁZ
7815 Harkány, Zsigmondy sétány 1.
tel.: +3672/580-950
e-mail: marketing@harkanykorhaz.hu

Oldalak

Szólj hozzá Te is!