Hideg és meleg göb a pajzsmirigyben - Az egyik akár rákot is jelezhet

Sokan a pajzsmirigyben lévő göböket egy csoportba sorolják, ám léteznek ún. meleg és hideg göbök is, és ez utóbbiak akár rosszindulatúak is lehetnek.

Nyelési nehézségek, rekedt hang, gombócérzés - mind a göbök jelenlétére utalhatnak

A pajzsmirigyben kialakuló göbök számos embert érintenek, hiszen Magyarország jódhiányos területnek számít, és a szerv tökéletes működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű jód. Hiányában gyakran alakulnak ki kisebb-nagyobb göbök a pajzsmirigyben, ezeket méretüktől függően ki is lehet tapintani. A göbök jelenlétének leggyakoribb tünetei közé tartozik a nyelési nehézség, a torokban lévő gombócérzés, valamint a rekedtes hang. Fontos tudni, hogy nem szabad ekkor egyből jód kezelést adni, ugyanis vannak olyan állapotok (pl. pajzsmirigy túlműködés, gyulladás), amikor a plusz jód csak ront a betegségen, és a göbök méretének növekedéséhez vezethet.

Hogyan diagnosztizálható?

Hogy pontosan meg lehessen állapítani, van-e a pajzsmirigyben göbös elváltozás és ha igen, mekkora, ultrahangos vizsgálatra van szükség. Ez azért fontos, mert csakis a nagyobb göböket lehet kitapintani, a kisebbeket nem. Amennyiben a szakember göböket talált, a beteget azonnal izotópos vizsgálatra küldi, mert csak így lehet kideríteni a típust (hideg vagy meleg).

Az izotópos vizsgálat során a páciensnek intravénásan technécium izotópos folyadékot adnak be, majd egy speciális készülékkel megvizsgálják, hogy a göb milyen mértékben tárolja az izotópot. Meleg göb esetén piros színű képletet látni - ekkor izotóp halmozódik fel, míg hideg göb esetén nem, így ebben az esetben egy üres, kék képet kapunk - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Fotó: watchfit.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!