Nyári fülbetegségek: a hallójárati gyulladás és a fülkürt hurut

Bár a nyári időszak beköszöntésével sokan hajlamosak arra, hogy elhanyagolják az egészségüket, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor is rengeteg kellemetlen betegség leselkedhet ránk. Különösen fül-orr-gégészeti szempontból, hiszen ahogyan a cikksorozat első részében már olvashattuk: a meleg időben több jeges üdítőitalt iszunk, egymás után fogyasztjuk a jégkrémeket, miközben klímával utazunk mindenhová, ami nagyon sok fülbetegségnek lehet a melegágya. (x)

A szakértő válaszol

A felsőlégúti panaszok, a fülproblémák képesek tönkretenni egy egész nyaralást is, ha nem vigyázunk magunkra, de pontosan milyen betegségekről beszélünk, mire kell odafigyelnünk? Kérdéseink megválaszolásában ismét Dr. Pataki Zsolt, az Oktogon Medical Center magánklinika fül-orr-gégész szakorvosa válaszol, aki tovább folytatta a korábbi cikkben megkezdett gondolatmenetét: ezúttal kitért a hallójárati gyulladásra, valamint a fülkürt hurutra is.

Hallójárati gyulladás

A fülgyulladás minden nyaraló rémálma, nem véletlenül, hiszen jellemzően egy nagy fájdalommal járó problémáról beszélünk, aminek a kezelése, illetve a teljes gyógyulás a legtöbb esetben napokig eltarthat. Lássuk, hogy mit kell tudnunk erről a betegségről!

A hallójárati gyulladás kialakulása

A hallójárat gyulladása a leggyakoribb, mondhatni tipikus „nyaralóbetegség”, amit általában a fürdőzéssel egybekötött vakációkhoz lehet társítani, bár Dr. Pataki Zsolt szerint érdekes módon a múlt téli szezonban is meglepően gyakran jelentkeztek hozzá ilyen panaszokkal a páciensek. Ennek az oka pedig a járványhelyzethez vezethető vissza. Nem közvetlenül a koronavírus szövődményéről vagy kísérőjelenségéről van szó, csak közvetett kapcsolatról beszélhetünk. A kiváltó ok inkább a home office és az otthoni tanulás volt, aminek során az emberek sokszor kényszerültek fülhallgató használatára.

fülbetegség túlzott fülhallgató használat miatt

Ez a kiegészítő a fül nagy ellensége, hiszen a zsírt befelé tömöríti, miközben a fülünk izzadni kezd tőle, ami tovább rontja a helyzetet. Ilyenkor ugyanis a fizikai behatás és az izzadás miatt bőrgyulladás alakul ki, egyfajta felfázás a külső hallójárat bőrén, ami sok kellemetlenséggel és nagy fájdalommal jár.

A hallójárati gyulladás tünetei

Ha a gyulladás a nyaralás során alakul ki, akkor jellemzően a fülbe került víz idézi elő, melynek hatására a fül előbb viszketni kezd, amihez egyre erősebb fájdalom társul. Gyakran annyira erőteljes a gyulladás, hogy a fülkagyló passzív mozgatása-, az olyan hétköznapi tevékenységek, mint a rágás is fájdalmat generálnak, egy bizonyos idő után pedig füldugulás jön létre.

A hallójárati gyulladás kezelése

A kezelés szempontjából a hallójárati gyulladás rendkívül összetett, sok kellemetlenséget okoz a páciens számára. Azon túl, hogy fájdalmas betegségről van szó, és több esetben halláscsökkenéssel jár együtt, a kezeléshez napi szinten meg kell jelenni a fülészeten. Erre a gyógyulás mértékétől függően akár egy hétenig is szükség lehet. A halláscsökkenés tovább nehezíti a gyógyulást és a kezelést, hiszen ilyenkor a hallójárati bőr lobossá válik. Beszűkülésről és váladékozásról ebben az esetben még nem beszélhetünk, de az antibiotikumos fülcsepp használata elengedhetetlen.

Amennyiben a páciens arra panaszkodik, hogy a halláscsökkenés mellett úgy érzi, a hallójárat is beszűkült, a gyulladás gyógyulási ideje akár egy-két hetet is igénybe vehet. A külső hallójárati gyulladás jellemzően törmelékesen váladékozik, ami nem tud magától kiürülni a fülből, ezért a fülészeten egy speciális szívóberendezéssel kell kitisztítani. Ez elengedhetetlen, hiszen a váladék bennmaradása nemcsak a gyulladást és a panaszokat tudja súlyosbítani, hanem ezzel a gyógyulási időt is kitolja.

Amennyiben a hallójárat a gyulladás során megduzzadt vagy beszűkült, tehát az antibiotikumos fülcsepp már nem tud eljutni a rendeltetési helyére, akkor kellemetlenebb kezelési módhoz kell folyamodni. Ilyen esetben gyógyszeres gézcsík kerül bevezetésre a hallójáratba, amit napi szinten kell cserélni a szakrendelőben mindaddig, amíg nem szűnik a váladékozás, és a hallójárat nem lesz szabadon átjárható. Ha ez megtörtént, már át lehet térni az antibiotikumos fülcsepp használatára.

gyógyszeres gézcsík fülbe gyulladásra

Hogyan előzhető meg a hallójárati gyulladás?

Elsődlegesen azzal tudunk a legtöbbet tenni a betegség kialakulása ellen, ha mindig odafigyelünk hallójáratunk tisztaságára. Sem teljesen, sem részlegesen nem szabad, hogy fülzsírdugó torlaszolja el, mert ha strandoláskor víz jut mögé, akkor az a hallójárat bőrét feláztatja, és megágyaz a gyulladásnak.

Amennyiben tudjuk magunkról, hogy hajlamosak vagyunk a fülzsír dugó kialakulására, akkor a nyaralás, de legalább a strandszezon előtt mindenképpen látogassunk el egy fül-orr-gégész szakemberhez a hallójárat megfelelő tisztítása érdekében. Ha éppen a másik oldalt képviseljük és túl kevés fülzsír termelődik a fülünkben, akkor heti egy-két alkalommal néhány csepp babaolaj jót tehet a hallójáratnak. Különösen strandolás előtt érdemes élni ezzel a kis praktikával, de akár az egyedi füldugók alkalmazása is nagyon jó döntés lehet.

Fülkürt hurut

A fülkürt hurut a másik olyan betegség, mely tipikusnak tekinthető a nyaralások alkalmával. Nem véletlenül, hiszen a nyár a légkondicionálóról, a hideg italok és édességek fogyasztásáról szól. Hogy miért jelent ez problémát a szervezetünk számára, illetve miért betegszünk meg ilyenkor a hidegtől? Dr. Pataki Zsolt erre a kérdésre is érthető magyarázattal szolgált nekünk.

A szakorvos elmondta, hogy testünk úgy működik – legyen szó akár a garat nyálkahártyájáról, akár a végtagokról –, hogy hideg hatására az ezekben található hajszálerek egyszerűen összehúzódnak, ezáltal az érintett területeken romlik a vérkeringés, illetve a sejtek oxigénellátása. Ez az állapot egyet jelent azzal, hogy szervezetünk ellenállóképessége drasztikusan lecsökken a fertőzésekkel szemben.

Ennek az oka részben az is, hogy a hideghatás miatt immunrendszerünk sokkal kevesebb interferont termel. Ezek speciális fehérjék, melyek segítenek meggátolni a vírusok, a baktériumok, a paraziták vagy bizonyos esetekben akár a tumorsejtek elszaporodását a szervezetben. Mértékük csökkenésével a test sokkal fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

Ha megfázunk vagy elindul az allergiaszezon, akkor azzal jellemzően együtt jár a fülkürt hurut kialakulása is. Ennek az egyik első lépése, hogy allergiás tüneteink, orrdugulásunk lesz, majd néhány nap múlva a fül először nyeléskor pattogni kezd, majd később egyre hosszabb időre tompul el a hallásunk, végül a fül teljesen eldugul, fokozatosan csökken a hallás, ami folyamatos tisztítás és egyéb otthoni beavatkozás mellett sem akar enyhülni. A tünetek hátterében jellemzően fülkürt hurut áll.

Miért kíséri gyakran fülkürt hurut az orrdugulást?

Laikusként a fül és az orr betegsége talán nem függ össze, valójában azonban nagyon is fontos együtt beszélni róluk, mégpedig éppen a fülkürt miatt, hiszen ez a szervünk egyfajta nyomáskiegyenlítő szelepként köti össze az orrgaratot a középfüllel. Ez biztosítja, hogy a dobhártya két oldala között ne alakulhasson ki nyomáskülönbség, de azt is, hogy a középfül hangvezetése mindig a legnagyobb hatékonysággal valósulhasson meg.

Amennyiben ez a szellőzőhatás megromlik, akkor a dobüregben található nyálkahártyán a levegőben található oxigén egyszerűen felszívódik, a nyomás lecsökken, a dobhártya pedig behúzódik. Ez egyet jelent a hangvezetés romlásával, vagyis a hallás tompul, átmenetileg megromlik. Emiatt emlegethető a két probléma a legtöbbször egy lapon.

A fülkürt hurut kezelése

A kezelés szempontjából a fülkürt hurut kevésbé körülményes, mint a hallójárati gyulladás, ugyanakkor így is rengeteg kellemetlenséget okoz. A középfül nyomását például könnyen enyhíthetjük, illetve kiegyenlíthetjük, ha orrfújást követően megfújjuk a befogott orrunkat, ami természetesen még közel sem a kezelés része, pusztán a közérzetünk javítását szolgálja.

A cél, hogy akár megfázás, akár allergia esetén csökkentsük az orr és a fülkürt nyálkahártyájának duzzanatát. Egy kisebb megfázás esetén ehhez nem is szükséges orvoshoz fordulnunk, a gyógyszertárakban vény nélkül kapható orrcseppek többsége jó hatással van a nyálkahártya lohasztására. Fontos azonban kiemelni, hogy az ilyen gyorshatású készítményeket 7-10 napnál tovább nem ajánlott alkalmazni, mert hozzászokhat a szervezet.

Ez különösen olyan esetekben okozhat problémát, ha szénanátháról, vagy egyéb, hosszabb kórlefolyású orrmelléküreg gyulladásokról van szó. Ilyenkor nem ritkán hetekig kell biztosítani a szabad orrlégzést, illetve ezzel együtt a fülkürt szellőzését, amihez a szteroidos orrspray alkalmazása sokkal szerencsésebb választás lesz.

A repülőn is érheti kellemetlenség a fülünket - lapozz a folytatásért!

Oldalak

  • 1
  • 2