Nem csak egyszerű fűszer - A petrezselyem közelebbről

A petrezselyem az egyik legnépszerűbb fűszerünk, szinte mindegyik ételünk nélkülözhetetlen hozzávalója. Azonban nem csak az ételeink ízét teszi sokkal finomabbá, hanem az egészségünkkel is csodát művel.

Javítja az emésztést
A petrezselyem nagyon jót tesz az emésztésünknek, ugyanis segíti a gyomor és a lép működését, illetve ezek mellett a puffadást is megelőzi. De ugyanígy a máj működésének is nagyon jót tesz a petrezselyem fogyasztása.

Vitaminforrás
A petrezselyem nagyon gazdag C-vitaminban, illetve B12-vitaminban is, amelynek köszönhetően nagyban segíti az immunrendszerünk működését és ezzel együtt a betegségek elleni védekezésben is nagyon hatékony.

Méregtelenít
A petrezselyem kitűnő méregtelenítő hatással bír, ugyanis vízhajtó hatása van. Ezzel nem csak a vesék működését támogatja, hanem a vér tisztításában is segítségünkre van. Tehát azoknak, akiknek fontos a méregtelenítés, nekik különösen ajánlott a petrezselyem fogyasztása.

Látás javítása
A benne található A-vitaminoknak köszönhetően szemünk egészségéért is sokat tehetünk a petrezselyem fogyasztásával, arról nem is beszélve, hogy még akár még a szürkületi vakság is kezelhető a segítségével.

Ezek mellett a petrezselyem a kellemetlen leheletet is megszüntetheti. Ehhez a hatásához ne főzzük meg, hanem főzés nélkül nyersen érdemes megenni a leveleit.

Antioxidáns
Még ezek a nagyon pici levelek is olyan értékes flavonoidokat tartalmaznak, amelyek kiváló antioxidáns hatásúak. Így például az emlődaganatok kialakulását is megakadályozhatja. Hasonlóan hatékony antioxidánsokat tartalmaz a petrezselyem mellett a zeller is.

Vesekő ellen
Mivel a petrezselyem rendkívül jó vízhajtó hatással rendelkezik, így ajánlatos fogyasztani ahhoz, hogy megakadályozzuk a vesekő, illetve a vesehomok kialakulását. De a hólyaghurut kezelésében is nagyon hatásos lehet a petrezselyemből készült tea fogyasztása.

Jótékony zsírsavak
Kevésbé köztudott, de a petrezselyem bővelkedik a szervezetünk számára nagyon hasznos zsírsavakban is. Ezek a zsírsavak pedig csökkentik a vérnyomást, segítenek a koleszterinszint normalizálásában és nem utolsó sorban segítenek megakadályozni a vérrögök kialakulását is.

Oldalak