Vigyázz, mert mérgező lehet a citrusok héja

A téli szezonban nagyon népszerű déli gyümölcsök hosszú utat tesznek meg, amíg a hazánkba érkeznek, éppen ezért szüret után vegyszerekkel kezelik őket. Ezek a vegyszerek fogyaszthatatlanná, és ártalmassá teszik a gyümölcsök héját.
Különleges bevonat
A narancsot, citromot, mandarint, grépfrútot, sőt még a banánt is vegyszerekkel fújják le, hogy bírják a hosszú utazást. Ezek a vegyszerek főként gombaölőket és növényvédő szereket tartalmaznak, hogy a gyümölcsök ne rohadjanak meg az út során. A citrusféléket a gombaölőn kívül még viasszal is bevonják, hogy a gyümölcs ne száradjon ki.
A növényvédő- és gombaölő szerek negatív hatásait eddig főként állatkísérletek során bizonyították, és a kísérleti alanyoknál bőrreakciót, májmegnagyobbodást és pajzsmirigy problémákat okoztak. Az embereken történt teszteknek még nincs értékelhető eredménye azon kívül, hogy allergiás bőrreakciót okoz, de az biztos, hogy ezek a szerek az egészségre ártalmasak. Emiatt az üzletekben kötelesek feltüntetni, hogy a déli gyümölcsöket kezelték-e ilyen szerekkel, illetve fel kell hívni arra az emberek figyelmét, hogy ez esetben a gyümölcs héja ártalmas az egészségre.
Mosva, héjjal vagy héj nélkül
A legtöbb embert nem érdekli, hogy mivel van kezelve a gyümölcs héja, hiszen úgy van vele, hogy magát a héjat nem is fogyasztja el.
Nos, ez sem igaz minden esetben. A citrom (vagy épp narancs héja) nagyon sok sütemény és krém ízesítője, ezen kívül pedig gyakran használjuk lekvárokhoz, szózsokhoz is, így az ártalmas anyagok a szervezetünkbe juthatnak.
A szerek, amelyekkel bevonják a gyümölcsöket az héjban található illóolajokhoz kötődnek, így egy alapos mosás sem szabadítja meg a gyümölcsöt a vegyszerektől teljesen.
Ha pedig nem fogyasztunk citromhéjat ilyen módon (illetve ellenőrzött, vegyszermentes gyümölcsöt használunk), akkor is fennáll a szennyeződés veszélye, persze minimális mértékben. A gyümölcs héjából az utazás alatt a gyümölcshús még táplálkozik, illetve, ha mosatlanul eszünk narancsot, akkor a héjról a kezünkre, onnan pedig a szervezetünkbe kerülhetnek a növényvédő szerek.
Praktikák, tippek
Ha egy süteményhez, vagy ételhez van szükség citromhéjra, akkor válasszuk az előre csomagolt változatot, mert ezek nem tartósított, vegyszeres gyümölcsből készülnek. Amennyiben mindenképpen friss citromhéjra van szükség, akkor válasszunk biogazdálkodásból származó gyümölcsöt, de ennek is mindenképp ellenőrizzük a csomagolását.
A boltban vásárolt, vegyszerrel kezelt citrusok héjáról 50-75%-ban eltávolítható a vegyszer és a viasz a következő módszerrel: a gyümölcsöket almaecetes hideg vízbe kell áztatni 10-15 percre, majd ezt követően folyó víz alatt dörzsis szivaccsal vagy kefével lemosni.
A gyümölcsök csomagolását semmiféleképpen ne használjuk fel újra, hanem dobjuk ki, és alaposan mossunk kezet.





























