Magyar virológus: nem lehet megúszni a negyedik hullámot

Jankovics István szerint még az is elképzelhető, hogy a jövő évben már lesz magyar vakcina.

Akár már jövőre lehet magyar koronavírus elleni vakcina

Jankovics István virológus az ATV Heti Napló című műsorában arról beszélt, hogy mennyire kell megijednünk, ha az oltás után nem mutatható ki elegendő antitest a szervezetünkben. A szakember leszögezte, hogy az ellenanyag hiánya nem jelenti a védettség hiányát. A védekezőképesség három lábon áll: van a velünk született, természetes immunválasz, az ellenanyag-válasz és a sejtes immunválasz. Utóbbi is mérhető, sok intézmény már végez ezzel kapcsolatos vizsgálatokat. Azt szintén elmondta a virológus, hogy bár nem a sejtes immunitás a legjellemzőbb a Sinopharmnál, képes aktviálni az oltóanyag a sejtes reakciót.

A virológus elmagyarázta a Heti Naplóban, hogy annak semmi értelme, hogy egy patikában is beszerezhető gyorsteszttel, egy csepp vérrel mérjük meg az oltás után, hogy van-e ellenanyagunk. Azzal viszont nincs gond, ha ezt a vizsgálatot valaki szakszerűen végezteti el. Fontos adat, ha valakinek alacsony az ellenanyag-szintje, ez mutathatja, hogy kell-e esetleg a későbbiekben változtatni a protokollon, hogy szükség van-e egy harmadik oltásra.

A negyedik hullámról szintén szó esett, amit Jankovics szerint nem lehet megúszni. Szerinte a megfelelő védőoltásokkal vissza fogjuk tudni szorítani a halálos kimenetelű megbetegedéseket, de a szezonalitás megmaradhat, akárcsak az influenzánál.

„Ez egy fejlesztési folyamat” – mondta Jankovics, és emlékeztette a nézőket, hogy például a kullancs elleni oltásnál is egy adaggal indult a beadás, ma azonban három adagot kell kapni, ötéves ismétléssel.

Végül szó esett a magyar vakcináról, ami valamennyire hasonlítani fog a kínaihoz, de jelentősen el fog térni tőle. Jankovics István úgy fogalmazott, hogy elképzelhető, hogy a jövő év elején már lesz magyar vakcina.

Magyarországon is elkezdődött a vakcinafejlesztés: már izolálták a vírust, hamarosan oltóanyaggyárat hoznak létre Debrecenben, Müller Cecília pedig már azt is elárulta, milyen technológiát használnak majd a hazai vakcina előállításához.

Fotó: 123rf, leadfotó: Pexels

Oldalak