Egészség

Meddőséget és vetélést is okozhat: a nők negyedét érinti a mióma

Július 13-án tartotta a Felelősen Magadért Egyesület (FEME) az első Mióma Világnap rendezvényét, ahol szakértők beszélgettek tabuk nélkül a termékeny korú nők negyedének életét megnehezítő miómáról, a betegséggel járó mindennapi nehézségekről, a fizikai, illetve pszichés fájdalmakról, továbbá a test és a lélek egyensúlyának fontosságáról.

A különleges eseményen a résztvevők nemcsak meghallgathatták a szakértők testi-lelki egészségmegőrzéssel kapcsolatos beszélgetését, hanem saját kérdéseiket is feltehették dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológusnak, Dr. Katona Renáta FEME-alapító szülész-nőgyógyász szakértőnek, Salamon Adrienn-nek, az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány elnökének és Jaksity Katának, a FEME alapító elnökének.

Mióma – amiről minden nőnek tudnia kell(ene)

A mióma a méh izomzatából, simaizomsejtekből felépülő jóindulatú daganat, amely a fogamzóképes korú nők 25%-át érinti; leggyakrabban a 35. életév után fejlődik ki, de húsz éves kortól egészen a menopauzáig jelentkezhet ez az elváltozás. A tünete lehet alhasi fájdalom, rendellenes vérzés, vérszegénység, gyakori vizelési inger vagy akár emésztési probléma is. Ezen felül a mióma okozhat meddőséget és vetélést is. Szerencséseknél viszont lehet akár tünetmentes is. Ebben az esetben nem igényel beavatkozást, csak rendszeres kontrollt.

A mióma kezelésére jelenleg még nincs végleges gyógymód, de több terápiás lehetőség létezik, amelyekből személyre szabottan választhatnak az érintettek nőgyógyász szakorvosukkal egyeztetve. Az elérhető kezelések között szerepel a gyógyszeres terápia, a műtét és végső esetben akár a méh eltávolítása is.

FEME - Mióma Világnap

Miért tűrjük a fájdalmat?

A nők többsége akkor sem fordul nőgyógyászhoz, ha a mióma vérzészavarral, az életminőséget negatívan befolyásoló tünetetekkel jár. Sokan leginkább csak akkor keresik fel a kezelőorvosukat, amikor nem jön össze a baba: esetükben jellemzően a meddőségi kezelés megkezdése előtti kivizsgálások során diagnosztizálják a miómát. De vajon miért nem mennek el hamarabb a nők orvoshoz, miért tolerálják hosszú időn keresztül a kellemetlenségeket?

Dr. Almási Kitti szerint ennek számos oka lehet. Például az is, hogy Magyarországon általános a kimerültség, a kilátástalanság érzése, ami miatt nem empatikusak az emberek, így inkább nem beszélnek a problémájukról. Ráadásul „az elfogadás alapja a társadalmunkban az, hogy nem terhelünk másokat. Ezenfelül, ha hiányzik valakinél az a pszichikai-fizikai erő, ami szükséges ahhoz, hogy a diagnózist és annak a következményeit elbírja, akkor nem könnyen megy el orvoshoz. Továbbá, általános gondolkodásmódbeli attitűd, hogy a legtöbben rövidtávon terveznek.” Ezzel szemben a prevenció, a kisebb, de még elviselhető tünetek miatt történő orvosi segítségkérés hosszú távú gondolkodást, előrelátást igényelne.

Pedig nagyon fontos, hogy időben fókuszáljunk a tünetekre, kialakítsuk a magunkkal szembeni óvó-védő hozzáállást. A kezelés ne tűzoltás legyen, hanem lehetőség szerint megelőzés.

FEME - Mióma világnap

Párkapcsolat

A mióma által okozott vérzészavar és fájdalmas szexuális együttlét párkapcsolati gondokhoz is vezethet. Sajnos ez bekövetkezhet több nőgyógyászati kórkép esetén is. Salamon Adrienn endometriózisos betegként számolt be a tapasztalatairól: „Az endometriózissal küzdő betegek sokszor szégyellik magukat és nem is akarnak párkapcsolatot, teljesen elhatárolódnak az intimitástól. Aztán a baráti kapcsolatok maradnak el, majd a családtól is elszigetelődnek. Ez nyilván nem olyan út, ami testi-lelki jóléthez vezet.”

Dr. Katona Renáta hozzátette, hogy a stressz, a betegség-tudat a szexualitásban többet árthat, mint maga a mióma: „Az intim együttléteket jobban megakadályozhatja az, hogyan gondolkodik a beteg, hiszen a miómák többsége nem képez semmilyen fizikai akadályt a szexben.„

Hangsúlyt kapott az is, hogy a meddőségi esetek csupán 5%-áért felelős a mióma, tehát a statisztika azt mutatja, hogy sok esetben jó eséllyel teherbe lehet esni az ijesztően hangzó diagnózis ellenére is. „Én úgy látom, a betegségből fakadó krónikus stressz többet árt, mint a mióma maga, ha párkapcsolatról, szexualitásról vagy teherbeesésről van szó.”

Dr. Almási Kitti megemlítette, hogy a hosszú időn keresztül fennálló, káros stresszállapothoz hozzájárulhat az a gondolkodásmód, miszerint a beteg úgy hiszi, „vele valami baj van”: „Ez az érzés egy olyan szorongó állapothoz vezethet, ami miatt testileg és lelkileg is egyre rosszabbul lesz az illető. Fontos tenni a szorongás ellen, amit leginkább az aktív cselekvés old: minden olyan tevékenység, amit önmagunkért vagy másokért teszünk. Ha csökken a szorongás, az immunrendszer erősebb lesz, és ezáltal közvetve befolyásolhatjuk a testi jóllétünket is.”

FEME - Mióma Világnap

Méheltávolítás

Bár 30 évvel ezelőtt a mióma egyetlen kezelési lehetőségének a méh eltávolítása számított, ma már szerencsére csak a legvégső esetben javasolják ezt az érintettek számára. De még így is elmondható, hogy a méheltávolítások 70%-ért felelős a mióma. A beavatkozásra leginkább 40 éves kor felett kerül sor. Jó hír, hogy ma már több olyan gyógyszer létezik, amellyel csökkenthetőek a mióma okozta kellemetlen tünetek, így a műtét sok esetben elkerülhető.

A méheltávolítás után a fizikai tünetek (vizelettartási nehézségek, szexuális zavarok, a kismedencét értintő problémák) mellett, a lelki nehézségekkel is meg kell küzdeni, hiszen a méh eltávolítása a nőiesség kérdésköréhez kapcsolódik.

Szinte minden nőre jellemző a testi szégyenérzet és az önelfogadás hiánya. A mindennapi feladatok sodrásában a nők a nőiességüket sokszor háttérbe szorítják. Ráadásul nincs egy egyértelmű, társadalmilag elfogadott női kép, ami már önmagában egy alapszorongást okoz. Kevés nő fogadja el önmagát olyannak, amilyen. Méheltávolítás esetén a saját testképből adódó alapszorongáshoz még további krízishelyzet társul, ezért érdemes pszichológus segítségét kérni, mert ilyen esetekben mindenkinek szüksége van támogatásra.

FEME - Mióma Világnap

Saját döntés – tudatosság

Dr. Katona Renáta felhívta a figyelmet arra, hogy a miómás betegek panaszai általában „ciklusfüggőek”. A menstruációs ciklust figyelve meg lehet állapítani, mikor jelentkeznek a tünetek, milyen erősségűek. „Pontosan ismerni kell a tüneteket és figyelni a test jelzéseit! Én a tudatosságépítést tartom elsődlegesen fontosnak. Ma már szerencsére sokféle terápiás módszer van, ezért az a felelős magatartás, ha mindegyik lehetőségről tud a beteg és orvosával közösen hoz meg egy döntést. Az életmódváltás, a megfelelő étrend, a mozgás alapvető a mióma hatékony kezelésében, de ehhez szükséges, hogy az érintett elszánt legyen, mindent meg akarjon tenni a gyógyulás érdekében.”

Dr. Almási Kitti erre reflektálva kiemelte, valóban mennyire fontos, hogy egy beteg megpróbáljon mindent, és végül ő hozza meg a végső döntést a továbblépést illetően. Ugyanis, ha valakit veszteség ér, például eltávolítják a méhét, vagy el kell fogadnia, hogy nem lehet saját gyermeke, a későbbiekben akkor tudja ezt a tényt feldolgozni, ha tudatában van annak, hogy a cél érdekében minden tőle telhetőt megtett. „Szembe kell nézni egy ponton azzal, hogy a test valamire nem képes, de ebből a krízisből megerősödve lehet kijönni. Nincs annál mélyebb önelfogadás, mint az, amikor abban az esetben is elfogadjuk magunkat, ha valami az életünkben nem sikerült, nem adatott meg.”

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Egészség
Utazás
Sokak számára a nyári szabadság utazásról, feltöltődésről szól. Egy friss kutatás felmérte, hogyan készülünk mi magyarok a nyaralásra, mennyire vagyunk elővigyázatosak és milyen stratégiákkal...
Lifestyle
Igazi kánikulai meleg van, de a kemény viharok sok helyen meg fogják cibálni a forróság bajszát. A gond csak, hogy jégesőre is számítani kell.
Lifestyle
A Netflix jelenlegi filmje végre IMDb-n sem kapott éles lepontozást a közönségtől, szóval tényleg megéri majd bepróbálni.