Egészség

Nők millióinak életét keseríti meg ez a betegség, amit sokan összekevernek a rákkal: talán neked is van, csak nem tudsz róla

A mióma lehet borsónyi vagy annál is kisebb, de megnőhet ökölnyire vagy akár csecsemőfejnyire is. Megjelenhet egyetlen göbként, ám a diagnózis felállításának időpontjában már sok kisebb-nagyobb elváltozás is jelen lehet.

Komoly komplikációkat okozhat

A mióma (vagy pontosabban leiomióma) a méh falát felépítő simaizomzatból kiinduló jóindulatú daganat, melyből – eddigi ismereteink szerint – hosszabb fennállás esetén sem alakul ki rákbetegség. A mióma diagnózisával való szembesülés pillanatában talán felmerül az érintettekben, miért éppen ők tartoznak azon kevesek közé, akiket ez a betegség sújt. Pedig a mióma egyáltalán nem számít ritkaságnak, és „mindennapinak” tekinthető abból a szempontól is, hogy a nők jelentős része nem vagy alig rendelkezik megbízható, hiteles információkkal erről a betegségről. Ráadásul sokan nincsenek is tudatában betegségüknek, hiszen a miómák az esetek igen nagy hányadában semmilyen tünetet nem okoznak, vagy csak olyan enyhe, nem jellegzetes tünetekkel (például az átlagosnál bőségesebb menstruációs vérzéssel, időnként átmeneti alhasi fájdalommal) járnak, melyet az érintettek a női lét „természetes” velejárójának könyvelnek el vagy más betegség jelének tulajdonítanak. Pedig a miómával foglalkozni kell, hiszen akár meddőséget vagy terhességi komplikációkat is okozhat, és a menopauza után is az élet számos területén megkeserítheti a nők életét.

nő has

Sokan azt hiszik például, hogy a miómák mindig erős menstruációs vérzéssel és fájdalommal járnak, amiből logikusan következik számukra az a következtetés, hogy e tünetek hiányában kizárt, hogy a panaszok mögött egy vagy több, kisebb vagy nagyobb miómagöb jelenléte állna. Pedig a helyzet ennél jóval összetettebb. A megszokottnál bőségesebb vagy szabálytalanná váló menstruációs vérzés, illetve a spontán fennálló vagy intim együttlét közben vagy a menstruációs napokon jelentkező fájdalom mellett előfordulhat puffadás és teltségérzés, gyakori vizelési inger, székrekedés, valamint – fiatalabb korban – teherbe esési nehézségek, meddőség és terhességi szövődmények is. A mióma kezeléséhez hozott döntéshez mindenképpen szükséges kikérni szakorvos tanácsát, aki az összes rendelkezésre álló vizsgálati lelet és információ birtokában javasol rendszeres kontrollvizsgálatokat magában foglaló várakozó álláspontot és utánkövetést vagy kezelést, hiszen a terápiás terv felállításakor az aktuális tüneteken kívül számos tényezőt figyelembe kell venni. Ezen kívül fontos szempontként esnek latba a családalapítási elképzelések is.

Lapozz a részletekért!

Oldalak

Egészség