Minden, amit tudni akartál az antioxidánsokról

Az antioxidánsok jótékony hatásáról sok helyen olvashatunk, de talán nem is mindig tudjuk pontosan, hogy mit is takar ez a kifejezés, és hogy pontosan milyen hatásuk van a szervezetre. Most összeszedtük a legfontosabb tudni valókat.

Az antioxidánsok szervezetünk egyik legfontosabb alkotóelemei, azonban főleg csak táplálék útján tudunk hozzájutni. Az egyik legfontosabb forrása az antioxidánsoknak a növényi és állati eredetű táplálékaink. Antioxidánsokra főleg a szabad gyökök megkötéséhez van nagy szükségünk.

Szabad gyökök termelődése
A szervezet anyagcsere folyamatának során keletkeznek a szervezetben szabad gyökök. Normál esetben a szervezet képes ellenállni a szabad gyökök káros hatásának, úgy, hogy önmaga állít elő antioxidánsokat. Azonban a különböző külső hatások és a helytelen táplálkozás miatt a szervezet immunrendszere legyengülhet és ebben az esetben a szervezetünk már nem tudja korlátozni a káros szabad gyökök szaporodását. Amelyek számos betegség forrását jelentik a szervezetben, ennek a megakadályozására a táplálékból kell pótolnunk az antioxidánsokat.

Antioxidánsok csoportosítása
A legfontosabb antioxidánsok, amelyekhez a táplálékból juthatunk:

  • E-vitamin
  • C-vitamin
  • Karotinoidok
  • Szelén

Karotinoidok
A karotinoidok felelnek a zöldségek színéért és nem utolsó sorban a napfény által kialakuló káros szabadgyökök kialakulásától védik meg a szervezetünket. Fontos tudni, hogy zsírban oldódó vitaminról van szó, tehát a színes zöldségek fogyasztásakor érdemes megpárolni őket, mert így sokkal jobban felszívódnak a szervezetben a karotinoidok, mint nyersen fogyasztva.

C-vitamin
Szinte az összes citrusfélében megtalálható és a legfontosabb immunrendszer erősítő. Ráadásul védelmet nyújt a stressz és néhány rákos megbetegedés ellen is.

E-vitamin
Az E-vitamin a szövetekben lévő telítetlen zsírsavakat védi a káros szabadgyökök hatásától. Nagy mennyiségű E-vitamint találhatunk a kemény héjú gyümölcsökben, a növényi olajokban, illetve a búzacsírában.

Szelén
A szelén hiánya miatt megnőhet a szív és érrendszeri betegségek, illetve a rák kialakulásának kockázata. De az immunrendszerünk is sokkal gyengébbé válik a hiányában. Szelénhez alapvetően zöldségekből nem tudunk elegendő mennyiséghez jutni, viszont az állati belsőségek, mint a máj vagy a húsok kiváló szelén források. Ezen kívül még a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák által is hozzá tudunk jutni szelénhez.

Oldalak

Sztárok
Mikes Anna és Krausz Gábor hamarosan visszatérnek Magyarországra az Ázsia expressz forgatásáról. Remélhetőleg csak pozitív élményekkel gazdagodtak odakint.
Sztárok
Rengeteg legendás csókjelenetnek lehettünk már tanúi a filmvásznon, de gondoltad volna, hogy akadnak köztük olyanok is, melyeket a színészek belülről teljesen másként éltek meg, mint azt...
Sztárok
A Buckingham-palota újra és újra azt kommunikálja, hogy Károly király jól van, kezelése pedig remekül halad, ugyanakkor mintha maga az uralkodó egyre inkább aggódna.