Minden, amit tudni akartál az antioxidánsokról

Az antioxidánsok jótékony hatásáról sok helyen olvashatunk, de talán nem is mindig tudjuk pontosan, hogy mit is takar ez a kifejezés, és hogy pontosan milyen hatásuk van a szervezetre. Most összeszedtük a legfontosabb tudni valókat.

Az antioxidánsok szervezetünk egyik legfontosabb alkotóelemei, azonban főleg csak táplálék útján tudunk hozzájutni. Az egyik legfontosabb forrása az antioxidánsoknak a növényi és állati eredetű táplálékaink. Antioxidánsokra főleg a szabad gyökök megkötéséhez van nagy szükségünk.

Szabad gyökök termelődése
A szervezet anyagcsere folyamatának során keletkeznek a szervezetben szabad gyökök. Normál esetben a szervezet képes ellenállni a szabad gyökök káros hatásának, úgy, hogy önmaga állít elő antioxidánsokat. Azonban a különböző külső hatások és a helytelen táplálkozás miatt a szervezet immunrendszere legyengülhet és ebben az esetben a szervezetünk már nem tudja korlátozni a káros szabad gyökök szaporodását. Amelyek számos betegség forrását jelentik a szervezetben, ennek a megakadályozására a táplálékból kell pótolnunk az antioxidánsokat.

Antioxidánsok csoportosítása
A legfontosabb antioxidánsok, amelyekhez a táplálékból juthatunk:

  • E-vitamin
  • C-vitamin
  • Karotinoidok
  • Szelén

Karotinoidok
A karotinoidok felelnek a zöldségek színéért és nem utolsó sorban a napfény által kialakuló káros szabadgyökök kialakulásától védik meg a szervezetünket. Fontos tudni, hogy zsírban oldódó vitaminról van szó, tehát a színes zöldségek fogyasztásakor érdemes megpárolni őket, mert így sokkal jobban felszívódnak a szervezetben a karotinoidok, mint nyersen fogyasztva.

C-vitamin
Szinte az összes citrusfélében megtalálható és a legfontosabb immunrendszer erősítő. Ráadásul védelmet nyújt a stressz és néhány rákos megbetegedés ellen is.

E-vitamin
Az E-vitamin a szövetekben lévő telítetlen zsírsavakat védi a káros szabadgyökök hatásától. Nagy mennyiségű E-vitamint találhatunk a kemény héjú gyümölcsökben, a növényi olajokban, illetve a búzacsírában.

Szelén
A szelén hiánya miatt megnőhet a szív és érrendszeri betegségek, illetve a rák kialakulásának kockázata. De az immunrendszerünk is sokkal gyengébbé válik a hiányában. Szelénhez alapvetően zöldségekből nem tudunk elegendő mennyiséghez jutni, viszont az állati belsőségek, mint a máj vagy a húsok kiváló szelén források. Ezen kívül még a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák által is hozzá tudunk jutni szelénhez.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!