Mérgező növények a hazai erdőkben - Ezektől óvakodj!

Másfél hónapja futótűzként terjedt el a hír, miszerint új mérgező növény jelent meg hazánkban, a kaukázusi medvetalp. De vajon van-e félnivalója a kirándulóknak? És milyen más növényektől kell még tartanunk? Megtudhatod cikkünkből!

Kaukázusi medvetalp

A kaukázusi medvetalpat a XIX. században hozták be Európába, és néhol hazánkban is előfordul. Legutóbb június végén fedezték fel Gergelyiugornya környékén. A gyomnövény nagy mennyiségben tartalmaz furokumarinokat, ezért rákkeltő, és hozzánk érve bőrünket fényérzékennyé teszi: a kaukázusi medvetalppal kapcsolatba került felület UV-sugárzás esetén kipirosodik, viszketni kezd, felhólyagosodik és maradandó nyomokat hagy maga után. Szembe kerülve akár vakságot is okozhat.

Felismerése

A növény megjelenését érthető módon országos ijedelem fogadta, ám Nékám Kristóf, a Magyar Allergia Szövetség elnöke igyekezett megnyugtatni mindenkit. Elmondta, hogy Magyarországon gyakorlatilag semmilyen veszélyt nem jelent a kaukázusi medvetalp, fontos viszont megakadályozni, hogy elszaporodjon, ezért a szakemberek felkészültek, hogy elhárítsák a terjedését.

A kaukázusi medvetalp könnyen felismerhető, akár 5 méter magasra is megnőhet. Vaskos, üreges szárai vannak, amelyek lilás foltokkal díszítettek és serteszőrökkel borítottak. Levelei szárnyaltak, akár 1-2 méter szélesek is lehetnek. Késő tavasszal-nyár elején virágzik, méretes fehér, ernyős virágzata van.

Hogy mely növényektől kell még tartanunk, megtudhatod a következő oldalon!

Fotók: commons.wikimedia.org, data.mnhn.lu, landwirtschaftskammer.de ; Forrás: MTI

Oldalak

  • 1
  • 2