Egyszerű cukrok és édességek
Az egyszerű cukrok és finomított szénhidrátok (édességek, péksütemények, finomliszt stb.) csökkentése kulcsfontosságú menopauza idején is, nemcsak a testsúlykontroll miatt, hanem az egyenletes vércukorszint szempontjából is, ami hozzájárul ahhoz, hogy tovább érezzük magunkat jóllakottnak és ne törjön ránk hirtelen farkaséhség. Szintén lényeges, hogy kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó, feldolgozott élelmiszer (pl. sütemények, kekszek, cukrozott üdítőitalok, édes péksütemények, szószok, gabonapelyhek, stb.) fogyasztását, ugyanis ezekkel pluszban olyan kalóriákat viszünk be, amire a szervezetnek nincs szüksége – ismerteti Imre Noémi dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember Msc. Helyettesítsük ezeket nem feldolgozott, teljes értékű ételekkel, készítsük el ételeinket mi magunk! Így nemcsak hozzáadott cukortól és adalékanyagoktól mentes ételt készíthetünk, de a magasabb rosttartalmú változatokkal a bélmikrobiomunkat is táplálhatjuk. A finomlisztes termékeket cseréljük le teljes kiőrlésű változatokra, fogyasszunk barna rizst, bulgurt, quinoát, teljes kiőrlésű kenyeret, így tovább növelve a rostbevitelünket.
Fotó: Pinterest
Egyszerű cukrok és édességek
Az egyszerű cukrok és finomított szénhidrátok (édességek, péksütemények, finomliszt stb.) csökkentése kulcsfontosságú menopauza idején is, nemcsak a testsúlykontroll miatt, hanem az egyenletes vércukorszint szempontjából is, ami hozzájárul ahhoz, hogy tovább érezzük magunkat jóllakottnak és ne törjön ránk hirtelen farkaséhség. Szintén lényeges, hogy kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó, feldolgozott élelmiszer (pl. sütemények, kekszek, cukrozott üdítőitalok, édes péksütemények, szószok, gabonapelyhek, stb.) fogyasztását, ugyanis ezekkel pluszban olyan kalóriákat viszünk be, amire a szervezetnek nincs szüksége – ismerteti Imre Noémi dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember Msc. Helyettesítsük ezeket nem feldolgozott, teljes értékű ételekkel, készítsük el ételeinket mi magunk! Így nemcsak hozzáadott cukortól és adalékanyagoktól mentes ételt készíthetünk, de a magasabb rosttartalmú változatokkal a bélmikrobiomunkat is táplálhatjuk. A finomlisztes termékeket cseréljük le teljes kiőrlésű változatokra, fogyasszunk barna rizst, bulgurt, quinoát, teljes kiőrlésű kenyeret, így tovább növelve a rostbevitelünket.