Mennyit hízhat egy kismama a várandósság alatt? A szakorvos szerint ennél több már veszélyes lehet

Vajon mennyi az ideális súlygyarapodás egy kismama életében? Hatással lehet a babára is a túlsúlyunk? Szakorvos segítségével tisztázzuk, miért kell odafigyelniük a leendő anyukáknak arra, mit mutat a mérleg nyelve.

A súlytöbblet szövődményekhez vezethet

A gyermekvállalás során a súlygyarapodás szempontjából négy különösen veszélyeztetett időszak létezik.

„Az első, a megelőzés szempontjából is kiemelten fontos időszak a várandósság előtti néhány hónap. A gyermekvállalás előtt mindenképpen érdemes rendezni a testsúly- és testösszetétel eltéréseket - legyen szó akár súlyfeleslegről, akár alultápláltságról-, hiszen így az egészségügyi előnyök mellett a vágyott terhesség létrejöttére is nagyobb az esély. A második ilyen időszaka két gyermek születése közti szakaszra tehető. Ha az első gyermek születése után rövidesen szeretnének még egy gyermeket, és az első várandósság előtt és/vagy alatt összeszedett pluszkilókat nem sikerült leadnunk, akkor a második gyerek tervezését már eleve súlyfelesleggel indítjuk”- árulta el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász, aki azt is hozzátette, ez akár szövődmények forrása is lehet, tehát érdemes a szülés utáni 3-12. hónapban megszabadulni a súlytöbbletünktől.

„A harmadik időszak a szoptatás, amikor ugyan élettanilag fogyni kellene, mégis sok újdonsült anyuka ilyenkor hízik a legtöbbet! A negyedik, vagy „konyhamalac időszak” a gyermek elválasztásától az óvodás vagy iskolás korig tart, tehát amíg az anyuka és a gyermek többnyire ugyanazt eszi. Ilyenkor az anyukák előszeretettel fogyasztják el a gyermekük maradék ételét is a saját adagjukon kívül, és nagyon sokszor ez vezet a hízáshoz.”

Terhesség alatt mennyi a normális súlygyarapodás?

Azt, hogy mennyit hízhat egy kismama terhesség alatt, elsősorban a várandósság előtti testtömeg-indexe (BMI) határozza meg. Ha a testtömeg indexe alapján az alultáplált kategóriába tartozik, akkor akár 14-20 kg súlygyarapodás is megengedett, hiszen a szervezet így próbálja a számára kedvező testsúlyt kialakítani a szüléshez. Ha a BMI normális, 12,5-17,5 kg a még elfogadható súlygyarapodás. Ha a leendő anyuka a túlsúlyos tartományban van, 7,5-12,5 kg a javasolt hízás, az elhízott kategóriában viszont maximum 5,5-10 kg súlygyarapodás ajánlott, e fölé semmiféleképpen nem érdemes menni.

A terhesség előtti BMI és az ajánlott terhesség alatti súlygyarapodás

Terhesség előtti BMI (kg/m2) Ajánlott terhesség alatti súlynövekedés (kg)

<18,5 14-20

18,5-24,9 12,5-17,5

25-29,9 7,5-12,5

>30 5,5-10

Fotó: thegoodcalorie.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!