Akár téged is megfertőzhet a majomhimlő? A magyar virológus minden kételyt eloszlat

A majomhimlő május elején ütötte fel a fejét Európában, a betegség már Bécsben is terjed, így joggal vetődik fel a kérdés: készülhetünk egy újabb koronavírus-járványra? Kemenesi Gábor virológus a Facebook-oldalán fejtette ki a véleményét a témával kapcsolatosan.

Újabb járvány tör Európára?

Délelőtti cikkünkben mi is megírtuk, hogy egyre intenzívebb ütemben terjed Európában a majomhimlő. Az első európai megbetegedésre Nagy-Britanniában figyeltek fel, vasárnap viszont már Ausztria fővárosában, Bécsben is megjelent a kór - így aztán joggal vetődik fel bennünk a kérdés: mi, magyarok is veszélyben vagyunk? Készülhetünk egy újabb koronavírus-járványra, vagy ezúttal nem kell hasonló problémától tartanunk? Vannak olyan európai országok, melyek már most egy esetlegesen kirobbanó járvány megfékezésére összpontosítanak - a hollandok már regisztrációs kötelezettséget vezettek be a majomhimlő-gyanús esetekre, Belgium pedig 21 napos karanténkötelezettséget rótt ki a fertőzöttekre, és hasonlóképpen döntött az Egyesült Királyság is.

Kemenesi Gábor magyar virológus, a Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) adjunktusa - aki a koronavírus-járvány során számos alkalommal adott interjút, fejtette ki a szakvéleményét különböző platformokon - most a Facebookon tett közzé egy hosszabb bejegyzést a témával kapcsolatosan. Posztjában a szakértő úgy fogalmazott: a járványok korát éljük, ugyanakkor emlékeztetett rá: a majomhimlő vírussal kapcsolatos emberi esetek és járványok száma és intenzitása is folyamatos növekedésben van már az 1970-es évek óta.

Lapozz tovább, a cikk a második oldalon folytatódik!

Oldalak