A fogszuvasodás tünetei - Innen tudhatod, hogy lyukas a fogad

A fogszuvasodás már jó néhány éve népbetegségnek számít, és ennek az a legfőbb oka, hogy az emberek nem foglalkoznak a fogsoruk rendszeres és körültekintő tisztítására, és fogorvoshoz sem mennek el évente legalább egy szűrésre.

Ezek a tünetek jelzik, hogy lyukas a fogad

A fogszuvasodás kezelésének lényege a fogban keletkezett lyuk baktériumoktól való megtisztítása, majd a lyuk betömése - írja a webbeteg. Attól függően, hogy mekkor a lyuk a szuvas fogban, különböző anyagok és eljárások jöhetnek szóba a probléma megszüntetésére; a megfelelő kiválasztása nyilván a fogorvos feladata.

Két dolgot mindenképpen tudnod kell: az egyik, hogy a lyukas fogat minél hamarabb be kell tömni, hogy a szuvasodást okozó baktériumok ne okozhassanak még nagyobb kárt és fájdalmat. A másik pedig az, hogy attól még, hogy egy fog lyukas, nem biztos, hogy fáj. Persze, a legtöbb esetben az állandó fájdalom jelzi, hogy baj van, de néha a fogideg, ami a fájdalomérzet vezetéséért felelős, elhal, így sokáig fel sem fedezed, hogy bármi baj lenne a "szádban".

De akkor milyen tünetek árulkodnak a bajról? Olvass tovább!

Fájdalom harapásnál

Ha fájdalmat tapasztalsz akkor, amikor éppen beleharapsz valamibe (például egy almába), akkor számíts arra, hogy valamelyik fogad lyukas. Az ilyenkor jelentkező éles, kínzó érzés arra utal, hogy a fogideg reménytelenül be van gyulladva.

Rossz lehelet és rossz szájíz

A lyuk egy apró kis mélyedés a fogon, amit a cukor és a sav váj a zománcba, de ahhoz pont elég méretes, hogy a kórokozók megtelepedjenek benne. Ha pedig már megtelepedtek, akkor rossz leheletet és szájízt hagynak maguk után.

Klikk tovább a folytatásért!

Fotó: safebee.com

Oldalak

  • 1
  • 2