Laktózérzékenység vagy tejallergia? Nem mindegy!

A tej nálunk alapélelmiszernek számít, a boltokban rengeteg féle tejtermékek kapható, de a tej nem csak a tejtermékek hozzávalója, hanem sok más egyéb élelmiszeré is. Ide tartoznak a péksütemények, felvágottak, húskészítmények is. Ezért komoly gondot jelent, ha valaki tejérzékeny. De mit is jelent ez pontosan?

A tejhez két különböző, de hasonló tünetekkel rendelkező betegség kötődik.

Az egyik a laktózérzékenység, amikor a beteg a tejben lévő tejcukorra érzékeny, vagyis ha mentesítik a tejet a laktóztól, akkor a beteg számára fogyaszthatóvá válik.

A tehéntejfehérje-allergia, amit általában egyszerűen csak tejallergiának rövidítenek, a leggyakoribb ételallergia hazánkban. Ha valaki tejallergiás, akkor a tejben lévő fehérjére válik érzékennyé, ezt sajnos nem lehet kiküszöbölni, ekkor teljesen ki kell iktatni a tejet és a tejtermékeket az étrendből.

A laktóz érzékenység, avagy tejcukor-intolerancia
Tünetei a haspuffadás, görcsös hasi fájdalom és a hasmenés. Ezek a kellemetlen tünetek azért alakulnak ki, mert a beteg nem rendelkezik a laktóz bontásához szükséges megfelelő mennyiségű enzimmel. A tejcukor-intolerancia minden embernél más mértékben jelentkezik, vannak olyanok, akik csak a laktózmentes termékeket tudják csak megenni, és már az alacsony tejcukor tartalmú élelmiszerektől is rosszul lesznek.

Akik nem ennyire érzékenyek, azok ehetnek savanyított tejkészítményeket, például kefirt, joghurtot és sajtokat is. A túró csak csekély mennyiségű laktózt tartalmaz, a keményebb sajtok pedig szinte tejcukormentesek. Aki nem szeretne lemondani a tej természetes ízéről, az pótolhatja a tejcukor bontásához szükséges enzimeket külsőleg is a gyógyszertárakban vény nélkül kapható tablettával, amit rögtön a tej elfogyasztása után kell bevenni.

A tehéntejfehérje allergia, avagy a tejallergia
A tejérzékenységnek ez a típusa elsősorban a csecsemőknél és kisdedeknél alakul ki, mert az ő gyenge bélnyálkahártyájukon a tejfehérje nagy molekulái is átjutnak, amelyek a véráramba bekerülve allergiás reakciót válthatnak ki. A felnőtt embereknél jóval ritkábban fordul elő a tejallergia, a felnőtt lakosság mintegy 1-2% tejallergiás Európában, a gyermekeknél ez 2-3%-ot jelent.

A tejallergia tünetei hasonlóak, mint a tejcukor-érzékenységé, ugyanúgy haspuffadással és hasmenéssel jár mint a laktózérzékenység, de emellett megjelenhetnek másfajta allergiás reakciók, például a hányás, gége-ödéma, bőrpír vagy csalánkiütés. Fontos tudni, hogy a gyermekkori tejallergia kinőhető, ha a gyermek szervezetét nem sokkoljuk tovább a tejfehérjével. Ha a tejallergia felnőtt korra alakul ki, akkor az egyetlen megoldás a tej és tejtermékek teljes elhagyása az étrendből.

Ma már kötelező feltüntetni egy terméken, hogy tartalmaz-e allergén anyagokat, amennyiben nem bízunk a terméken található tájékoztatónak, akkor utána nézhetünk a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank kiadványaiban, vagy internetes listájában az antiallergén élelmiszerek listájában. De mindenekelőtt bármilyen gyanúss tünet esetén orvoshoz kell fordulni!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!