Egészség

Elképesztő, mit művel ez a gyógyszer a koronavírus mutációjával

A szakemberek szerint a Merck Lagevrio márkanéven forgalmazott molnupiravir felgyorsíja a Covid mutációját.

Különös vírusminták

Felgyorsíthatja a koronavírus mutációját a Merck Lagevrio márkanéven forgalmazott molnupiravir - írja a Bloomberg. Azon páciensek vírusmintái, akiknek felírták a szájon át szedhető gyógyszert, "szignált mutációt profilt" mutatnak, ami azt jelenti, hogy a készítmény váltotta ki a változásokat - írták a tudósok a Nature című folyóiratban közzétett tanulmányukban. "Nem mondhatjuk, hogy a gyógyszer miatt nagyobb vagy kisebb valószínűséggel alakul ki egy variáns - erre a kérdésre nem tudunk választ adni" - szögezték le a kutatók, akik szerint további vizsgálatokra van szükség a témában.

A szakemberek először februárban publikálták a Merck gyógyszerével kapcsolatos eredményeiket, akkor vállalat vitatta, hogy a készítmény új koronavírus-variánsokat okozna. Miután a Lagevrio tavaly piacra került, a tudósok egy olyan mutációs mintázat megjelenését észlelték, mely véleményük szerint szorosan összefügg a gyógyszerrel.
Kattints a további képekért!

A hazai szakemberek szerint a védettség folyamatosan "kopik", jelenleg a 60 évnél fiatalabb korosztályok immunitása tekinthető a legalacsonyabbnak.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A tócsni bármikor jó választás: noha egy roppant egyszerű ételről van szó, néhány finom mártogatóssal igazán remek gasztronómiai élményt tud nyújtani – az elkészítési folyamat során azonban nem árt...
Sztárok
Puskás Peti és a felesége, Puskás-Dallos Bogi érthetően nagyon megijedtek. Hirtelen nem is tudták, hogy mihez kezdjenek.
Lifestyle
Bár tavaszias marad az időjárásunk, de mégis lesz olyan jelenség, ami nagy kellemetlenséget fog okozni. Térképen mutatták meg, hol kell rá számítani Magyarországon!