Kiderült, meddig védettek azok, akik túlestek a koronavíruson és mRNS-vakcinát kaptak

Kemenesi Gábor virológus egy tudományos tanulmány alapján tette közzé a választ.

Egy nagy adag jó hír

A minap megjelent a Nature folyóiratban egy, a SARS-CoV-2 ellen kialakuló immunitással foglalkozó tudományos anyag, amely nagyon sok régóta sürgető kérdésre megadja az első válaszokat. Meddig vagyunk védettek? Mennyire jó a vakcina? Mi lesz az újabb és újabb variánsokkal? Ezt a tanulmányt tekintette át Kemenesi Gábor, és tette közzé a legfontosabb tudnivalókat a Facebook-oldalán.

A tanulmány elsődlegesen a B sejtek működésével, illetve az általuk termelt antitestek kötőképességével foglalkozik, olyan páciensek esetében, akik már átestek a betegségen. De olyanokat is vizsgáltak, akik korábban fertőzöttek voltak, majd erre kértek egy oltást – írja a hvg.hu.

A tanulmány főbb megállapításai közé tartozik, hogy B sejtek folyamatosan fejlesztik a vírus elleni antitestek kötőképességét/hatékonyságát a fertőzés utáni hónapokban. Ezt a vírus úgynevezett receptorkötő helye ellen (RBD) teszik. „Így idővel a kevesebb is jobb elve mentén egyre hatékonyabb védelmi arzenál (neutralizáló antitestek) fejlődik a testünkben” – írta a posztban Kemenesi Gábor.

A kutatás során a nukleokapszid fehérje elleni antitesteket is vizsgálták, melyek mennyisége folyamatosan csökken. Kemenesi ráadásul úgy tartja, hogy ezek – szakirodalmi adatok alapján – egyébként sem adnak jelentős védelmet.

A virológus azt is írja, hogy a tanulmány által vizsgált immunsejtek (RBD-specifikus memória B sejtek) mennyisége a természetes fertőzésen átesettek körében 12 hónap után némileg csökkent, de az erre oltást kapók körében jelentősen, több mint nyolcszorosára nőtt. „Az oltás tehát a vírus elleni védekezésünk arzenálját az immunsejtek szintjén mennyiségileg is segíti” – vonta le a következtetést Kemenesi Gábor.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2