Így készülj fel a koronavírus elleni vakcina beadására

Válaszok a védőoltással kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre.

Hogyan készüljünk fel a Covid-19 elleni védőoltásra?

Magyarországon már több mint hárommillió ember megkapta a koronavírus elleni védőoltást, többségük még csak az első adagot. Azoknak, akik még várják a sorukat, és azoknak is, akik esetleg az első alkalommal nem voltak túl felkészültek, és másodszorra szeretnének mindent tökéletesen csinálni, a WebBeteg nyomán összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan érdemes felkészülni a vakcina beadására.

A vakcina beadása előtt

A védőoltás beadását megelőzően nincs szükség COVID-19 tesztre, de a várakozás alatt, illetve a vakcina megkapásakor is viseljünk maszkot, és mindig tartsunk 1,5-2 méter távolságot másoktól. Ezenfelül a vakcina beadását követően nem szükséges COVID-19 antitest teszt elvégzése sem.

Az oltásra érdemes olyan ruházatban érkezni, ami lehetővé teszi az orvos számára, hogy könnyedén hozzáférjen a felkarunkhoz. A vakcina a deltaizomba, azaz a vállunkon található nagy izomba kerül beadásra. A legpraktikusabb a rövid ujjú póló vagy ing viselése.

Teljes mértékben az adott személyen múlik, hogy kiválassza, melyik karjába szeretné kapni az oltást. Bármelyik kar megfelelő, sokan azonban a kevésbé domináns karjukat választják. Ha szeretnél megfontolt döntést hozni, akkor olyan dolgokba gondolj bele, hogy például melyik oldaladon szoktál aludni, ilyenkor az lehet a legjobb megoldás, ha az oltást a másik karunkba kapjuk meg.

Azt szinte mindenki tudja, hogy a mindennapos ivóvízfogyasztás fontos az egészségünk szempontjából, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a bőséges folyadékbevitel hasznos a Covid-19 elleni védőoltásra való felkészüléshez is. Ha a védőoltás beadása előtt sok folyadékot fogyasztunk, az hozzájárul a jó közérzetünkhöz.

Az alkoholfogyasztást mindenképp korlátozzuk a védőoltás felvételét megelőző este, hogy felkészítsük a szervezetet az oltásra. A túl sok alkohol fogyasztása kiszáradáshoz és másnapossághoz vezethet. Ne hozzuk magunkat olyan helyzetbe, hogy a másnapossággal és a második vakcinadózis lehetséges mellékhatásaival is meg kelljen küzdenünk.

Az evést illetően a szakemberek álláspontja az, hogy az oltás beadása előtti étkezés segíthet azoknak az embereknek, akik félnek a tűtől vagy a kórtörténetükben már előfordult ájulás.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak