Ebből az oltásból három adagra is szükség lehet a védettség eléréséhez

Van olyan ország, ahol már ez a bevett szokás. Magyar szakemberek mondták el a véleményüket a témában.

Háromdózisú kínai vakcina?

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban nemrégiben merültek fel olyan kételyek, hogy jelenlegi formájukban nem elég hatékonyak, ezért a kutatók felvetették, hogy a nagyobb hatékonyság érdekében összekeverik más oltóanyagokkal. Egyes országokban azonban más módszert vetnek be: három adaggal oltják azokat, akik ezt a vakcinát kapják.

A kínai oltóanyag klinikai vizsgálatai az Egyesült Arab Emírségekben zajlott, itt kezdték meg először márciusban a Sinopharm-vakcina harmadik dózisának beadását is. A G42 Healthcare vállalat egyik kutatója, Walid Zaher március végén megerősítette, hogy erre azért volt szükség, mert néhány beoltottnál a második adag után nem alakult ki a kívánt mértékű immunitása. Ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy mielőtt bárki beadatná a harmadik adagot, le kell ellenőriznie az antitest-szintjét, és csak az orvosa javaslatára kérhet újabb dózist. Elmondása szerint egy vizsgálatban letesztelték, hogy megfelelően hatásos és biztonságos-e a harmadik dózis beadása, s pozitív eredményt kaptak. Kiemelte, hogy a harmadik oltás egyelőre néhány száz embert érint a több millió beoltottból – számolt be róla az Index.

Az ügyben az Állatorvostudományi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem professzora is megszólalt. Véleményüket a következő oldalon elolvashatod.

Fotó: 123rf.com

Oldalak