Hogyan működik a modern fogpótlás?

Szerencsére ma már minden fogproblémára van megoldás. Így akár lyukas fogról, ínybetegségről vagy fogvesztésről van szó, egy jól választott rendelő és hozzáértő fogszakorvos segítséget nyújthat számunkra. Ugyanakkor a megelőzés ennél is fontosabb, hiszen számos szövődménytől és ehhez kapcsolódó bajtól megkímélhetjük magunkat. (x)

Ne veszítsd el a fogad!

Sokan gondolják úgy, hogy a fogelvesztés nem olyan nagy probléma, főleg ha a hátsó részen van, hiszen úgy sem látszik és szerencsére van bőven fog mellette. Holott minden fog fontos funkciót tölt be. Többek között a rágás szempontjából. A fogunkkal készítjük elő a táplálékot az emésztés többi szintjéhez. Nagyon fontosak a beszéd és hangképzéshez, valamint az esztétikus mosoly miatt is. Egy fog elvesztése hosszútávon a többi fog elmozdulását, torlódását okozhatja, amely a későbbiekben az egészséges fogak elvesztését is eredményezheti. Ez pedig egy olyan visszafordíthatatlan folyamat, amelyet csak protézisekkel és beültetéssel lehet megoldani.

Milyen okai lehetnek a fogvesztésnek?

A felnőttkori fogvesztésnek több oka is lehet. Például baleset, különböző egészségügyi okok vagy cukorbetegség miatt is bekövetkezhet. Külső tényezők szempontjából pedig az egészségtelen táplálkozás (cukor, sós, finomlisztet és haszontalan szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek), a krónikus stressz, a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás árthat a legjobban a fogaknak, amelyek hosszútávon az elvesztésükhöz is vezet.

fogászat fogorvos hiányzó fog

Mivel az állkapocscsontban az összes fog stabilan áll a saját tasakjában, nagyon fontos, hogy ne jusson baktérium a csontba, ugyanis az ott kialakult fertőzés károsíthatja a szövetet. Illetve nagyon fontos megemlíteni a megfelelő szájhigiéniát, mivel a napi kétszeri fogmosás, fogselyem és öblögetők használta is sokat nyom a latba, ha fogaink megtartásáról van szó.

A fogvesztés kockázatai

Akár csak egy fog elvesztése is rengeteg következménnyel járhat. Többek között a hiányos fog, illetve a szemközti fog felszíne kiesik a rágásból, ami az emésztésre van nagy hatással, hiszen a táplálék nem lesz megfelelően megrágva, előkészítve az emésztés többi szintjéhez. Illetve a hiányzó fog miatt kialakul távolság a többi fog vándorlását, bedőlését és nem megfelelő pozícióját idézi elő. Ezt pedig a rendellenes harapás, és állkapocsgyulladás követheti.

A legkorszerűbb fogpótlási eljárások

Napjainkban ma már egyre több esztétikus, tartós és sokoldalú megoldással várnak a rendelőkben, ahol több lehetőség közül is választhatunk. Ilyenek a koronák, hidak, implantátumok, inlay-onlay betétek vagy műfogsorok.

A fogászati implantátumokat kisebb és nagyobb foghiányoknál is alkalmazhatjuk. Ez az egyik legtartósabb és legjobb módja a hiányzó fog pótlására. Ezek életre szóló megoldást nyújthatnak más módszerekkel ellentétben. Ehhez azonban elengedhetetlen a rendszeres fogászati kontroll, és a megfelelő szájhigiénia. Ha implantátumra esik a választásunk, akkor érdemes tudni, hogy ezt csavarokkal rögzítik, az implant pedig bioanyagból készül. Ezt ültetik be, ami a foggyökerének funkcióját töltik be. Az adja a hatékony időtállóságát, hogy az eszköz összenő az csonttal, ezért szó szerint stabilabban állnak, mint az eredeti fogak és allergiát sem okoznak.

fogimplantátum modern fogpótlás

Az inlay betétet egy kisebb fogsérülésnél érdemes alkalmazni. Pontosabban, ha fog állapotát már nem lehet egyszerű töméssel helyreállítani. Ez segít lezárni a fog belső részét, ami biztos rágófelületet biztosít és az ép fogak is megfelelő támasztékot kapnak. Alkalmazásával a fog újra ép lesz és esztétikus megoldást is jelent.

Az onlay betétek hasonlóak az inlay módszerhez. Ez azonban akkor alkalmazható, ha a fog felső rágófelületét is pótolni kell. Nagyobb kiterjedésű és nagyobb terhelésnek van kitéve. Illetve fontos, hogy a fog gyökre és oldalsó része is ép legyen. Esztétikus, hatékony és tartós megoldást nyújt.

A fogkorona akár több fog pótlására is alkalmas. A koronával a fog látható, vagyis az íny feletti részt pótolják a rágófelülettől a fog oldaláig. Ez a fog megmentésére és a gyökér megtartására szolgál.

A foghíd olyan fog pótlására is tökéletes, amelynek már nincs gyökere. Ezzel a módszerrel a szomszédos fogakat is bevonják fogkoronákkal, amellyel egy hidat képeznek.

A fogpótlás minden túlzás nélkül elengedhetetlen egyrészt a fogaink hosszú távú megtartása és számos egészségügyi probléma megelőzésének céljából. Számos káros következményét elkerülve figyeljünk a szájhigiéniánkra, a rendszeres fogászati kontrollra és az egészséges táplálkozásra!. Ezeket betartva, ugyanis fogaink élettartama jóval hosszabb tud lenni. Ha esetleg mégis beüt a baj, minél előbb keressünk fel egy jó szakorvost!

Fotó: Pexels /C Technical/

Oldalak