Nem elég hatékonyak a jelenlegi kínai vakcinák, ezért azt tervezik, hogy összekeverik őket

Maga a kínai járványügyi központ vezetője nyilatkozta, hogy a jelenlegi oltóanyagaik hatékonysága nem túl magas. Már megvan a terv, mit csinálnak majd, hogy javuljanak a számok.

Kína elismerte, hogy nem elég hatékonyak a jelenlegi vakcináik

Nem túl magas a hatékonysága a jelenleg használt kínai koronavírus-elleni vakcináknak, ezáltal nem nyújtanak elegendő védelmet – ismerte el szombaton egy konferencián Gao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője. A 24.hu az AP News tudósítása alapján azt írja, Kínában most már hivatalosan is vizsgálják annak lehetőségét, hogy más technológiával működő oltóanyagokat is használjanak az immunizáció során.

A Sinovac vakcinájának hatékonyság 50 százalék körül van – ez a szám éppen súrolja az elfogadhatóság ötvenszázalékos határját, miközben összehasonlításképen a Pfizer 97 százalékos hatékonysággal bír. A hivatalos tájékoztatás szerint április másodikáig Kínában 65 millióan kapták meg legalább az első vakcinát, ebből 34 millióan pedig már a másodikat is. Az országban egyelőre egy külföldről származó oltóanyag használatát sem engedélyezték.

Peking korábban százmilliós tételben adta és adományozta el a vakcináit többek között Mexikónak, Törökországnak, Indonéziának, Brazíliának és Magyarországnak. Az állami kézben lévő Sinopharm és a magántulajdonban lévő Sinovac vakcinák elölt vírust tartalmaznak, és egészen eddig azon igyekeztek, hogy kétséget ébresszenek az mRNS-alapú védőoltások ellen, mint amilyen a Pfizer-Biontech vagy a Moderna. Kínában is elkezdték az mRNS-sel dolgozó vakcinák klinikai tesztelését, de még nem tudni, ezeket mikortól tudják majd engedélyezni.

A Sinovac szóvivője szerint tanulmányok támasztják alá, hogy jobb lenne a védelem, ha a két oltás közötti időt megnövelnék a jelenleg 14 napnál, de arról nem volt szó, hogy ezt hivatalosan is ajánlanák a későbbiekben.

Az AP megjegyzi, hogy szakértők szerint a különféle technológiával működő oltások kombinálása növelheti a hatékonyságot. Korábban ezzel Nagy-Britanniában próbálkoztak, itt a hagyományos módszerrel készült AstraZeneca és a Pfizer lehetséges kombinációját tanulmányozzák kutatók.

Azt mondják, lehetséges az összefüggés a vérrögképződéses esetek és az AstraZeneca vakcinája között.

Fotó és leadfotó: 123rf.com

Oldalak