Ezekben a városokban emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja, itt viszont csökken

Országosan magas szinten ingadozik a koronavírus koncentrációja a szennyvízmintákban, jelentős az eltérés az egyes területek között.

Emelkedő és csökkenő koncentrációk országszerte

A 14. héten a szennyvízminták átlagos SARS-CoV-2 koncentrációja országosan továbbra is magas szinten ingadozik, az elmúlt öt hét összesített tendenciája alapján azonban enyhén csökken – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.

Tájékoztatásuk szerint jelentős a területi eltérés a vizsgált települések között, amíg Egerben, Salgótarjánban, Szombathelyen, Veszprémben és kisebb mértékben Pécs esetében emelkedő a tendencia, addig Békéscsabán, Győrben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, és kisebb mértékben Kecskeméten csökkenő koncentrációt mértek.

Bár Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a szerdai online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy hosszú idő után csökkentaz aktív fertőzöttek száma, az NNK felhívja a figyelmet rá, hogy a magas aktív fertőzött szám miatt továbbra is fontos a járványügyi szabályok szigorú betartása.

Még nincs okunk az ünneplésre: az egészségügy továbbra is rendkívüli mértékben túlterhelt, és a fertőzöttek száma is meglehetően magas. Ennek ellenére a járvány tetőzésén már túl lehetünk - véli a biostatisztikus.

Fotó: NNK; leadfotó: 123rf.com

Oldalak