Hamarosan jöhet a Pfizer gyermekeknek szánt vakcinája

Az oltóanyag engedélyeztetése most kezdődik. A vakcinát 5-11 éves korú gyermekek oltására fejlesztették.

Egy hatékony és biztonságos vakcina gyermekeknek

Benyújtotta az Európai Gyógyszerügynökséghez az 5-11 éves korú gyerekek oltására fejlesztett vakcina dokumentációját a Pfizer/BioNTech. Így most megkezdődik az oltóanyag európai engedélyeztetési eljárása - jelentette nemrég az MTI.

Ez a vakcina lehet az EU-ban első olyan oltóanyag, amelyet az kisgyermekkorban alkalmazhatnak a koronavírus elleni védettség kialakítása céljából. Az oltóanyag nem különbözik a 12 éven felüliek körében már használt vakcinától, de az adagolása eltér, minthogy 30 mikrogramm helyett csak 10 mikrogrammból áll egy dózis.

A Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS (mRNS) technológiára épülő oltóanyag hatását egy 2268 kisgyermek bevonásával végzett vizsgálatban elemezték, majd megállapították, hogy a vakcina hatékony és biztonságos. A kutatási adatokat az amerikai gyógyszer-felügyeleti hatóságnál (FDA) is benyújtották.

Fotó: 123rf

Újabb fontos közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara - céljük a figyelemfelhívás és a koronavírus-járvány negyedik hulláma elleni védekezéssel kapcsolatos tájékoztatás.

Fotó: 123rf

Oldalak