Hihetetlen, de igaz: ez az új algoritmus feleslegessé teheti az orvosi jelenlétet a műtéteknél

Innovatív számítógépes módszert fejlesztettek ki ívelt sebészeti tű testen belüli biztonságos és hatékony irányításához az Izraeli Műszaki Intézet (Technion) és az amerikai Észak-Karolinai Egyetem tudósai.

Háromdimenziós pályán kormányozza a sebészeti tűt

Az Izraeli Műszaki Intézet (Technion) és az amerikai Észak-Karolinai Egyetem kutatói olyan algoritmust dolgoztak ki, amely a szöveteket nem károsítva kormányozza a tűt háromdimenziós, ívelt pályáján - adta hírül az MTI.

Az innováció számos orvosi eljárásnál alkalmazható, például biopsziánál vagy rákos daganat lokális kezelésének célba juttatásánál, amikor a célzott hely egy csont vagy sérülékeny szövet mögött rejtőzik. Ilyen esetekben a sebészeknek komoly nehézséget jelent az anatómiai szempontból sérülékeny akadályok kikerülése, különösen, amikor egyenes tűt használnak.

Orvosi képalkotó eljárásokkal – köztük komputertomográfiával (CT) és mágneses rezonancia (MRI) segítségével – készült felvételek alapján az új algoritmus kiszámítja az optimális pályát, amelyen a tű a célszövethez megérkezik, miközben nem okoz kárt más szervekben.

Az új algoritmus tájékoztatja a felhasználót arról is, ha a kijelölt cél eléréséhez nincs lehetséges mozgási terv.

Fotó: 123rf

Magyarországon először szemészeti rendelésre foglalt időpontot a Pécsi Tudományegyetemen Bella, az Egyetem és a T-Systems által közösen kifejlesztett mesterséges intelligencia megoldása.

Leadfotó: 123rf

Oldalak