Hamarabb bekövetkezett, mint hittük: az országnak ezen a részén már most tetőzhet a járvány

A fejleményről Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszélt egy konferencián.

75-80 százalékos átoltottságra van szükség a delta variáns esetében

Már több hete stagnál a Semmelweis Egyetem kórházába koronavírus-fertőzéssel bekerülő betegek száma, amiből az a következtetés is levonható, hogy Közép-Magyarországon már most tetőzik a negyedik járványhullám - magyarázta a Növekedés.hu beszámolója szerint Merkely Béla, a felsőoktatási intézmény rektora egy konferencián. A szakember hozzátette: hazánk más területein - így például a déli régiókban - érezhetően messze még a platózás szakasza, ezekben a térségekben a koronavírus-járvány még felszálló ágban van.

Merkely arra is utalt, hogy az európai adatok minden kétséget kizáróan bizonyítják: a lakosság koronavírus elleni átoltottságának növekedésével párhuzamosan csökken a Covid-19 okozta halálesetek száma.

A rektor egy becslésre is vállalkozott: úgy fogalmazott, a delta variáns esetében 75-80 százalékos átoltottság esetében lehet legyőzni a vírust.

Merkely meggyőződése, hogy Izrael példája igazolja: az emlékeztető oltás jelentős segítséget nyújthat a koronavírus negyedik hulláma elleni küzdelemben, ha pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy várható-e negyedik hullám, szintúgy az izraeli járványügyi helyzetet kell vizsgálnunk.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2