Egészség

Koronavírus: mennyi az oltott és mennyi az oltatlan beteg a lélegeztetőgépre szorulók között?

Fonák helyzetet teremtett a koronavírus-járvány Magyarországon: bár a beoltottak többségben vannak az oltatlanokkal szemben, ma mégis több Covid-beteg szorul mesterséges lélegeztetésre, mint egy évvel ezelőtt.

Koronavírus: mi változott tavaly ősz óta?

Jóllehet Magyarországon kevesebben vannak azok, akik nem kaptak koronavírus elleni vakcinát, mint azok, akik már beoltatták magukat, ma mégis több Covid-beteg szorul mesterséges lélegeztetésre, mint egy esztendővel ezelőtt, a második hullám elindulásának időszakában. A HVG.hu kiemeli: tavaly szeptember 28-án 44 koronavírusos páciens volt lélegeztetőgépen, tegnap pedig 74-en szorultak gépi lélegeztetésre. A lap a mai adatokat is megemlíti - a koronavirus.gov.hu kormányzati portál statisztikájára hivatkozva -, melyekből az derül ki, hogy már 81 beteget lélegeztetnek mesterségesen.

Új cikkében a Népszava is a friss kormányzati statisztikákat citálja. Ők azt hangsúlyozzák, hogy a keddi adatok tanúsága szerint 513-an szorultak kórházi ápolásra a Covid-19 miatt, míg tavaly ilyenkor jóval magasabb volt a számuk, egész pontosan 693. A szerdai adatokból egyébként az tűnik ki, hogy a kórházban ápoltak száma már 529.

Mégis, vajon mivel magyarázható, hogy most magasabb a gépi lélegeztetettek száma, mint tavaly (az oltási program dacára is)? A Népszavának járványügyi szakemberek igyekeztek megvilágítani a helyzetet. Azt mondták, a mostani járványhelyzetet nem lehet összehasonlítani a tavalyival, mert akkor az eredeti vírus generált járványhullámot, most pedig a delta variáns terjed intenzíven, s ez jelentős különbség.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nem értél a cikk végére!

Oldalak

Egészség
Sztárok
Matthew McConaughey három gyermek büszke édesapja, akikkel nagyon erős és különleges kapcsolatot ápol – idősebbik fia ráadásul annyira hasonlít rá, hogy akár egymás tükörképei is lehetnének.
Sztárok
Gisele Bündchen kis túlzással az egész világot lenyűgözte legújabb képével, ahol semmilyen textil nem takarja idomait.
Lifestyle
A háromgyermekes anyuka története néhány éve letarolta a világot, hiszen ő volt az egyik első nő, aki arra kérte a plasztikai sebészt, hogy operáljon belőle sussexi hercegnét. A végeredmény megosztó...